Man behøver ikke at tage til hverken Canada, Finland eller Sverige for at finde betagende træhuse. Peter Olesen har besøgt 25 af de smukkeste her i landet lige fra Vallekilde Højskole til pakhusene i Skagen, Svendborg og Rudkøbing og det nænsomme byggeri på Faaborg havn.

Pakhusene er mere end 100 år gamle, mens byggeriet på Faaborg havn kun er knap 20 år gammelt og et bevis for, at man kan bebygge en havn uden at ødelægge et havnemiljø med glas og beton, omend det ikke er helt korrekt, at husene ikke spærrer for byens udsigt. Enkelte af dem distraherer udsynet fra byen, men byggeriet er ikke så højt og stadigt langt mere harmonisk og smukkere end i andre havnebyer, hvor man brutalt har stjålet udsigten til havet.

Udover pakhusene er der andre huse med mere end 100 år på bagen som eksempelvis Hornbækhus, der er fra 1904. Hornbækhus var oprindeligt pensionat, men blev siden kategoriseret som badehotel for de rige. Desuden har det været kursussted, men nu er er det igen hotel eller med Peter Olesens ord – en attraktiv tidslomme for folk, der vil vartes op og forkæles.

Et andet, nyere projekt er domen i Allinge med kuppelformet arkitektur og meget glas. Den er bygget i 2012 til Folkemødet og øens forenings-, erhvervs- og kulturliv. Der er 52 forskellige former på de mange plexiglasfelter, og træet er bornholmsk douglasgran og genbrugstræ.

Fotograf Henrik Bjerregravs fine billeder røber, at mange af træhusene er placeret i tiltalende grønne omgivelser, og at en ferie med fokus på træhuse kan blive en sand æstetisk nydelse.

Peter Olesens formål med Træbygninger – Danmark rundt er at inspirere til mere byggeri af træhuse i disse tider med behov for bæredygtigt byggeri. Bogen er inspirerende, og læsere vil opdage, at træhuse også er godt for øjnene.

Træbygninger

Danmark rundt

Peter Olesen

Fotograf: Henrik Bjerregrav

192 sider

Frydenlund

Udgivet: 13.09.23

Birte Strandby