I pressemateriale og markedsføringen af ”Lasternes tid” af Deepti Kapoor spares der ikke på ordene. Læseren loves ”en eksplosiv fortælling”, der rummer ”lige dele spænding og familiesaga om vold, magt, penge, menneskelig korruption og familiebånd, der kvæler”. Du bliver stillet en storslået læseoplevelse i udsigt. Lad det være sagt først som sidst: ”Lasternes tid” ér en formidabel fortælling, der tager dig med til Indien. Du vil både møde slum og ekstravagance undervejs.

”Lasternes tid” handler om den rige og magtfulde indiske Wadia-familie – særligt sønnen Sunny. Romanen tager sin begyndelse i New Dehli i 2004. Her finder et alvorligt trafikuheld sted. En svinedyr Mercedes torpederer en række sovende hjemløse. Den dræber fem uskyldige. Tilbage står kun chaufføren. 

Herfra klippes til 13 år tidligere, hvor vi følger drengen Ajay. Han vokser op i en fattige daglejerfamilie i det østlige Uttar Pradesh. Faren kom i pengeproblemer, blev gældsat og døde. Ajay bliver ofret og solgt. Han er stranddreng på Goa, da han møder rigmandssønnen Sunny Wadia, der opfordrer ham til at komme til New Dehli og arbejde for ham.   

Den unge Ajay drager til Dehli og optages i Wadia-husholdningen. Han ser op til Sunny og får rollen som personlige butler. Sunny lever et meget ekstravant liv i overhalingsbanen, hvor alkohol, hash og kokain er hverdagsstimulanser. Men Ajay er diskretionen selv og tro imod sin herre uanset hvad. 

I et andet spor følges playboyen Sunny. Læseren får et dybere indblik gangsterfamilien Wadia, der reelt kontrollerer delstaten Uttar Pradesh gennem et syndikat. Sunny nyder på en gang godt af familiens privilegier og velstand, men er samtidig også underkuet af sin dominerende og magtfulde far. Han kan ikke leve op til farens krav og forventninger. De tunge tanker dulmes med kvinder, sprut og stoffer. 

Journalisten Neda kommer fra en velfungerende familie ulig Wadia-familien. Neda ønsker at udrette noget med sin graver-journalistik og vil gerne påvirke samfundet. I sin jagt på at afdække økonomisk kriminalitet, møder Neda den karismatiske Sunny, som hun indleder et forhold til. Gradvist får hun indblik i nogle af Wadia-familiens hemmeligheder, men må sande at det kommer med en høj pris. Ajay er samtidig personlig butler for Sunny, hvorfor de alle krydser hinandens spor. Det bliver skæbnesvangert. 

”Lasternes tid” er en stor fortælling om et Indien, der forsat er præget af enorme klasseskel. Det er et Indien med vold, korruption og svindel. Handlingen er dybt tragisk. Deepti Kapoor stiller spot på grådighed, kynisme og dekadence. På det menneskelige plan er der kun tabere i fortællingen. Samfundsmæssigt er det svært ikke at opfatte bogen som et anklageskrift mod indisk korruption. 

Forfatteren belyser trafikuheldet og de efterfølgende hændelser, set fra tre forskellige personer. Gennem tilbageblik opleves hvordan fortiden påvirker nutiden og samtidig ses der også fremad. Det er næsten som en tornado af sansemættede indtryk, der skal holdes styr på. Det er spændingsfyldt, dramatisk, intenst og formidlet med stor autenticitet. Vi fornemmer, at Deepti Kapoor har forfattet sit værk på baggrund af en stor indignation over et stærkt ulige samfund.  

Bogen består af fem hoveddele. Hvert kapitel er forsynet med sted og årstal. Foran i bogen findes et oversigtskort, ligesom der vil være hjælp at hente i bogens ordliste – bagerst i bogen. Til gengæld vil en del læsere nok savne et personregister med en kort oversigt over de karakterer, der indgår. Det kan være til stor hjælp i mammutbøger som denne. 

”Lasternes tid” er nedslående i sit portræt af Indien, men bogen er i sig selv en overordentlig opløftende læseoplevelse! Deepti Kapoor skriver med sikker hånd en stor episk fortælling, og hun sørger for at læseren er uhyre godt underholdt. Bogen her er annonceret som værende bind et i en planlagt trilogi. Det skal blive interessant at følge serien. 

Lasternes tid

Forfatter: Deepti Kaapoor

Oversættelse: Louise Ravnild

Forlag: Gutkind

560 sider, indbundet

Udgivelsesdato: Den 24. august 2023

Anmelder: Nønne Lønne Votborg