Slip køterne fri er en letlæst roman, og så er det lidt af en gyser. Det handler om mobning, og hvad mobningen gør ved ofret.

Kalle er teenager, og han har problemer. Kalles storebror er soldat og sendes til Afrika for at bekæmpe terrorister, og en særlig ondartet mobber flytter ind tæt på Kalles forældres gård. Denne nye mobber har to kamphunde, som han bruger til at true sine omgivelser, især Kalle.

Ikke alt er dårligt. Kalle forelsker sig i Liva fra klassen, og det er gengældt. Hans familie er heller ikke værst, han har arvet sin morfars kat, hans lillesøster er ok, og han har en solid støtte i den bror, der nu rejser væk i seks måneder.

Med brorens afrejse begynder det at gå galt. Hans forældre har vanskeligheder med at acceptere storebrorens krigsdeltagelse, gårdens køer bliver syge, og det påvirker familiens indtjening. Kamphundene står klar til at modtage Kalle, hver gang han cykler hjem. Hans onkel, politimanden, giver ejeren en bøde, hvad der får mobningen til at eskalere til det virkeligt lede.

Liva overbeviser Kalle om, at han kan bruge sin overlegne intelligens, og Kalle får en ide, der kan stoppe mobningen. Hermed burde freden lægge sig over miljøet, men krigen kræver fortsat sine ofre.

Forældrene har ikke overskud til at hjælpe ham, og Liva hopper fra, da det bliver grimt. Kalle er en sammensat og nuanceret karakter, mens de to mobbere er personificeret dumhed og ligeså personificeret ondskab. Slip køterne fri er en uhyggeligt spændende og tragisk fortælling om, hvordan Kalle langsomt selv bliver til mobberen.

Henrik Nilaus

Slip køterne fri

Zoom-serien

148 sider

Høst & Søn

Udgivet: 21.08.2017

Birte Strandby