Når man møder den eneste ene og indgår i et parforhold, så stiller begge parter med en del bagage bestående af skyld, skam og måske traumer fra barndommen og fra familien. Det er ingen nyhed. Det kan man blandt læse om i Gitte Sanders Grib kærligheden – Parforholdets psykologi i praksis. Men Jytte Vikkelsøe har undersøgt, hvorfor vi tiltrækkes af dem med en tilsvarende bagage, og hvordan vi bruger bagagen til at udvikle forholdet og forløse os selv.

Det begynder tidligt, skammen lærer vi at kende i etårsalderen:

i første halvdel af andet leveår møder barnet en hæmmende reaktion fra omverdenen hvert niende minut

Det er efter det første leveår, forældrene begynder at opdrage. Barnet skal lære at tilpasse sig sin omverden. Det er både praktisk og vigtigt, men det kan gøres på forskellig måde. Belønning og straf bruges af mange forældre, men det sender et forkert signal om at kærlighed kan forhandles eller købes. Bogen har eksempler herpå: teenagedatteren der tilpasser sig en lunefuld fars temperament, gymnasieeleven der flere gange oplever at hans elskede forelsker sig i en anden og derfor (ubevidst) afstår fra at involvere sig følelsesmæssigt igen, i hvert fald ikke monogamt. Mathilde Walter Clark har et bud på en sådan Casanova i Priapus – en forførers historie.

Muligheden for at forløse det uforløste er betingelsen for forelskelsen, og når to mennesker med uforløst bagage forelsker sig i hinanden, når  det ubevidste forelsker sig, og de tos personlige historier komplementerer hinanden, så opstår – umiddelbart efter den første euforiserende forelskelse – den mytiske hårdknude, og forholdet bliver en balancegang mellem forløser og krænker. For at sikre et dynamisk forhold skal man tage kampen op med fortidens dæmoner, og gøre som også amerikaneren Brené Brown anbefaler, flashe sin sårbarhed uden skam. Ifølge Jytte Vikkelsøe rummer den mytiske hårdknude en transformerende kraft, der kan bruges til at udvikle parforholdet og glemme rushmidler som fjernsyn, rødvin mv.

Det er interessant læsning, og der er sket nogle landevindinger i kortlægningen af romantisk kemi. Desværre virker al den kemi også noget desillusionerende. Vil man fremover være i stand til at nyde en kærlighedsroman, eller handler det bare om to midlertidigt forstyrrede mennesker?

Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte

Om hvorfor vejen til det liv, du længes efter, altid går igennem jeres mest fastlåste konflikter

Jytte Vikkelsøe

237 sider

Gyldendal

Udgivet: 14.08.2017

Birte Strandby