Poul og far har travlt – og det har de, fordi far har sovet over sig. Poul har ikke helt så travlt som far, og når sin morgen, mens far styrter rundt og siger som et pivedyr. Indtil han endelig falder om på sengen udmattet af al den faren rundt.

Poul og far i svømmehallen – Poul er praktisk og tager badetøjet på med det samme. Det er for koldt, siger far, men Poul synes, at badetøjet er pænt, og til sidst tager far Poul med på cyklen i det bare badetøj. Og det er koldt, især når man skal sidde bag på en cykel. Heldigvis er der sauna i svømmehallen, der hurtigt får Pouls blå farve til at aftage og far til at smide overtøjet.

En stadig diskussion om børnelitteratur går på, om denne kan være kunst. Det gælder såvel tekst som tegninger. Illustrationerne henhører sædvanligvis under det, der kan kaldes brugskunst, fordi de skal stå i relation til teksten. Her er de enkle og indeholder møbler, mad og ting fra dagligdagen.

Teksten i bøgerne om Poul er som i rigtigt mange børnebøger karakteriseret ved korte sætninger, enkle forløb og med barnets liv som den genkendelige ramme og barnet selv er hovedperson.

Poul er et almindeligt barn med en far, der har travlt. Hjemmet er et almindeligt hjem, hverken jordhule eller luftballon, men almindelig stue og køkken, ligesom tøj og omgivelser er set før. Sætningerne er korte, og lixtallet lavt. Forløbet er enkelt: Morgentravlhed og den lidt mere komplekse tur i svømmehallen.

Alt i alt børnebøger der er lavet efter en ikke helt ukendt opskrift. Søde, hyggelige og lidt morsomme, selvom man må studse lidt over indslaget om den forfrosne dreng bag på cyklen. Her havde det måske været sjovere med et pædagogisk fif til, hvordan man fik pakket ungen ind, så han ikke blev blå af kulde på turen?

Poul og far har travlt
Poul og far i svømmehallen

Andreas Bræstrup Kirstein

Illustreret af Rasmus Bregnhøi
32 sider
Politikens Forlag
Udgivet: 20.02.2009

Birte Strandby