I 2019 blev mere end 850.000 mennesker arresteret i forsøget på at krydse den mexicanske grænse til USA. Det er et stort tal, og hvem ved hvor mange der havde held til at komme ind i det forjættede land? Med sin roman På grænsen giver Tage Majland læseren mulighed for at se nogle af disse skæbner i nærbillede.  

Juan er vores hovedperson. Hans far og to ældre brødre har allerede længe befundet sig i USA. Tilbage i Mexico er Juan med sin mor og sine to yngre søskende. De har vanskeligt ved at få økonomien til at hænge sammen. Den yngste bror går i skole og forventes at få en uddannelse, og søsteren har brug for dyr medicin. Faren sender penge hjem, men de to ældre brødre har stiftet deres egne familier i USA og vil ikke længere bidrage. Da moren dør, er presset på Juan stort, og hans far betaler hans flugt over grænsen, så han kan komme til USA og få arbejde. 

Juan er ikke den skarpeste kniv i skuffen, men han er vant til at gøre, som der bliver sagt, så han drager afsted for at tilslutte sig en gruppe der anført af en coyote, en ‘turguide’, skasmugles over grænsen. Det er en fysisk voldsom tur under høje temperaturer og med risiko for at blive fanget af grænsekontrollen eller et af de særlige private vagtværn etableret af nationalistiske amerikanere. 

Vi følger Juan og hans opblæste fætter, grænsebetjenten Steven der af hensyn til sit image gerne vil fange flere grænseoverløbere, Glenn der har skabt sin egen lille hær til at skræmme overløberne tilbage til Mexico, og Samantha der som den eneste repræsenterer en organisation, No More Deaths, der gerne vil hjælpe medmennesker. 

Bag- og bevæggrunde for karaktererne er nøje beskrevet, alligevel er der en distance der forhindrer læseren i helt at sætte i personernes sted. Vi ser på udefra, også når det bliver dramatisk, under flugt, mordforsøg og – fødsel. Men dramatikken og uretfærdigheden hjælper på læsevenligheden. 

På grænsen 

Tage Majland 

353 sider 

Byens Forlag 

Udgivet: Juli 2020 

Birte Strandby