Kristendommen ifølge Anne-Cathrine Riebnitzsky

”Tro i hverdagen” af forfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky er en del af serien ”Kristendommen ifølge …”, der udgives af Forlaget Eksistensen. Forlaget har fået en række kulturpersonligheder, kunstnere og kendinge til at sætte ord på deres forhold til troen i nogle små hæfter på ca. 100 sider.

Her er det så forfatter og sprogofficer Anne-Cathrine Riebnitzsky, der får mulighed for at sætte ord på sit forhold til troen. Det gør hun både åbent, ærligt og med stor indlevelse.

Indledningsvis diskuterer hun, hvordan man skal forstå og definere det at tro. Hun fortæller at ”Troen på Gud giver mig retning i livet.” Når livet er svært, er det at have troen uhyre vigtigt for hende. Hun betegner da også troen som en slags krykke, hun støtter sig op ad.

Anne-Cathrine Riebnitzsky har b.la. forfattet ”Smaragdsliberen” og ”Forbandt yngel”. Sidstnævnte er autofiktiv, og skildrer hvordan hendes barndomshjem var fyldt med ufred, vold og druk. Det skriver hun om igen her i ”Tro i hverdagen”, hvor hun fortæller hvordan troen har været hende en stor trøst. Hun blev selv troende kristen først i 20’erne. Eksempelvis skriver hun om tilgivelse, som hun anskuer som et aktivt tilvalg, vi skal tage for vores egen skyld først og fremmest. Vi kan bede Gud om hjælp til at tilgive. Samtidig understreger hun, at tilgivelsen i hendes optik ikke er lig med en accept af det skete.

Det er forfriskende at opleve, hvordan Anne-Cathrine Riebnitzsky skriver om sin tro uden blusel. Hun skildrer oprigtigt, hvordan dage med en stærk følelse af tro også er lig med produktive og lykkelige dage, mens tvivlen derimod giver afmagt.

”Tro i hverdagen” er delt op i tolv kapitler, der dækker over vidt forskellige temaer. Her kan fx nævnes: Om tilgivelse, Om vrede, Om barnløshed, Om Guds kærlighed, Du skal elske din næste som dig selv og slutligt kapitlet Hvorfor kristendommen? I hvert kapitel causerer Anne-Cathrine Riebnitzsky over det pågældende emne ud fra egne erfaringer. Tonen er let og stoffet er formidlet, så alle kan være med. Stilen minder også lidt om klummetekster men meget åbenhjertigt, engageret og personligt. Bibelcitater er gengivet, så læsere der ikke er bibelstærke også har en reel chance for at få det optimale udbytte af teksten.

Jeg nød at læse Anne-Cathrine Riebnitzskys fine lille bog om troens betydning i hendes liv. Som hendes romaner er denne bog også velskrevet og velformidlet. Det er umuligt at læse teksterne uden at blive berørt. De fleste læsere vil i en eller anden grad kunne relatere til nogle af de ting, hun skildrer i sin bog.

Der er ingen tvivl om, at troen er særdeles betydningsfuld for Anne-Cathrine Riebnitzsky, men hun forfalder aldrig til at prædike for læseren. Hun er derimod hudløs ærlig og åbenhjertig i sin beretning. Bogen sætter nogle vigtige tanker i gang om ansvar, skyld, tilgivelse, nag etc. Så uanset om man selv er troende eller ej, er det en bog, der er interessant og vedkommende.

Vi lever i en tid, hvor alting går så hurtigt. Her er en oplagt mulighed for at stoppe op og reflektere over nogle af de større spørgsmål i livet – uden at det bliver tungt eller trist. Bogen får min varmeste anbefaling!

Tro i hverdagen

Kristendommen ifølge …

Forfatter: Anne-Cathrine Riebnitzsky

Forlag: Eksistensen

108 sider. Hæftet

Udgivelsesdato: 2. 4. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg