Hyggethriller

Oskar Plum er læge og efter en dramatisk periode med Læger uden Grænser har han opfundet et middel der effektivt kan helbrede malaria. Det er testet og næsten klart til markedet, blot mangler en godkendelse og et seriøst kapitalindskud. Til at tackle godkendelsen ansættes Dan, der virker umådelig kompetent, omend en anelse ublu i sine lønkrav. Og det er ikke det eneste problem med ham. Lige pludselig ser alting ud til at gå galt: der er noget rod med den seneste test af midlet, Oskars lille firma modtager mails om pengeafpresning, og hvad der er næsten værre: Oskar har sin kone mistænkt for at gå i seng med Dan.

Begivenhederne udvikler sig eksplosivt, en kvindelig bekendt af Oskar bliver dræbt, og Oskar er selv tæt på at blive skudt. Fra den ene dag til den anden er hverdagen i Danmark blevet lige så farligt som tiden i kløerne på en nigeriansk oprørsgruppe, og det handler om svindel, overraskende mord og magtens arrogance.

Der er en fin opbygning fra den almindelige hverdag til det surrealistiske mareridt. De små ting irriterer og vokser så pludseligt fuldstændigt ud af proportioner. Et eksempel er da Dan tilvejebringer en kaffemaskine i 10.000-kroners-klassen til kontoret med den begrundelse, at han ikke kan arbejde uden ordentlig kaffe, hvorfor han leverer sin egen kaffemaskine og sender regningen til den i forvejen hårdt ramte virksomhed.

At Oskar også har ressourcer er man som læser ikke i tvivl om, men kortene holdes tæt til kroppen, og det giver adskillige overraskelser undervejs. Slutningen er lige ved at være for idyllisk, og Oskar for helgenagtig, men også her kommer en lille tvist.

Jens Strandbygaard

Malaria

375 sider

byens forlag

Udgivet: 2017

Birte Strandby