Bøgerne om Alfons Åberg er blevet klassisk børnebogslitteratur. I år har den lille knægt med strithåret 40 års jubilæum og 30 udgivelser og en lang række priser på bagen. I september udkom Alfons leger med ord og Alfons leder her og der, og her i oktober er det den helt nye Hvem griner sidst? sagde Alfons Åbergs far.
Alfons og hans søster Mille er ved at forberede sig til at få besøg af deres fætre Bing og Benny. Alfons og Mille har tænkt sig at de skal lege stjernekrig i riddertiden, så de er i fuld gang med at bygge et landskab op til legen. De laver skattekister, ridderborg, våbenlager, skattekort (både et ægte og et falsk), en blå lampe som måneskin og en stjernekaster hænges i en snor til at knitre og glimte når slaget går i gang.
Men det går slet ikke, som Alfons og Mille har tænkt sig. Bing og Benny synes de er for store til den leg. De vil hellere lege med mobiltelefon og en fjernstyret Jeep med gribeklør, som de styrer ind i stjernekrigsscenariet og ødelægger det. Alfons og Mille bliver rasende og en vild kamp går i gang med væltede møbler, smækkende døre, en knust urtepotte og vældig spektakel, så far må gribe ind.
Alfons og Mille bliver vist ind i et andet værelse til afstraffelse, mens fætrene lurer gennem nøglehullet og godter sig over straffen, der lyder som en endefuld i den bare. Men i virkeligheden er far, Alfons og Mille ved at narre Bing og Benny, og far står kun og klapper i hænderne medens Alfons og Mille hyler, som om de får smæk.
Bagefter er fætrene rystende bange for, at de bliver deres tur, når de er færdige med at rytte op efter slagsmålet, indtil Alfons og Mille grinende fortæller dem, at det bare var snydeskrig, og der selvfølgelig ikke vanker smæk.
En opbyggelig historie om drilleri, om at fryde sig over andres problemer og om at tænke sig om. En herlig historie til børn i 5-6-års alderen. Man går aldrig galt i byen med Alfons Åberg.
Hvem griner sidst? sagde Alfons Åbergs far
Tekst og ill.: Gunilla Bergström
Oversættelse: Kina Bodenhoff
32 sider
Forlag: Gyldendal
Udg.: 12.10.2012
5 glober
Jan Vandall