Norske Nina Lykke er et nyt bekendtskab for mig. Men hvilken fornøjelse det dog har været at læse ”Nej, nej og atter nej”! Samtidsromanen har bid og vid som få. Nina Lykke hører til i ligaen over forfattere, der evner at tegne et rammende og præcist samtidsportræt med masser af satire og varme. Hun minder mig lidt om sin norske kollega Erlend Loe.

”Nej, nej og atter nej” er tredje roman fra Nina Lykkes dygtige hånd. I romanen følger vi ægteparret Ingrid og Jan fra den bedre middelklasse. Parret bor i en forstad til Oslo, har været gift i et kvart århundrede og har to snotforkælede store sønner. Desværre har det bidt sig selv i halen: Sønnerne gider ikke at flytte hjemmefra, de lukrerer på forældrene, drikker deres gratis hvidvin og Ingrid er efterhånden træt af at vaske deres møgbeskidte underhyler. Noget må ske!

Ingrid er kørt sur hverdagens trummerum og udsigten til forsat at varte sønnerne op. Vreden og tristessen vokser, hun søger læge der tilskriver det overgangsalder og hun begynder at tænke på døden. Den grundlæggende glæde ved livet er væk og afløst af vrede. Hendes mand Jan er derimod i sit es. På sit job i departementet bliver han forfremmet til afdelingsdirektør. Snart begynder han at være sammen med sin aparte kollega Hanne. Hanne er Ingrids diametrale modsætning. Sammen med hende husker Jan sin ungdom og får fornyet energi.

Men vil Jan virkelig skilles? Hvordan vil Ingrid tackle sin personlige krise? Nina Lykke leverer et underholdende og tankevækkende svar i sin beretning om ægteskabets trange kår i en individualiseret tid.

Glæd dig til at grine og græde med Jan og Ingrid i romanen! Nina Lykke har nemlig skrevet en hel igennem herlig roman om den midtvejskrise, der både kan ramme mænd og kvinder. Romanen er samtidig en munter og rammende samtidsbeskrivelse af middelklassen og vor tid. I ”Nej, nej og atter nej” overrasker Nina Lykke sin læser og sætter tingene på spidsen. Det er til tider bizart at følge Ingrid og Jan i deres respektive forsøg på selvrealisation. Men det er først og fremmest hylende morsomt, fordi forfatteren formår at tegne nogle genkendelige og præcise personkarakteristikker, ligesom hun dissekerer tidstypiske tendenser til UG.

Nej, nej og atter nej

Forfatter: Nina Lykke

Oversættelse: Nanna Gyldenkærne

Forlag: Rosinante

344 sider. Indbundet.

Udgivelsesdato: 22/6 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg