Dette er noget så interessant som en bog om lystfiskeri. Bøger om laksefiskeri er ikke en genre på bogvægten.dk, men ‘Laksepremieren’ er en personlig beretning der får præsenteret den æstetiske oplevelse godt, og så er der fine beskrivelser af naturoplevelser.

Vi har at gøre med en entusiastisk fortæller der tjekker laksehjemmeside, ser fiskefilm på YouTube og læser i fiskeblade – flere gange i det samme blad. Han er relativt ny udi laksefiskeri, og laksepremieren den 16. april ved Storå er den helt store begivenhed.

Nedtællingen til laksepremieren begynder i slutningen af marts, og det er vanskeligt at forestille sig en større forventningens glæde:

Jeg sover ikke så dybt for tiden, men vågner flere gange om natten, og hver gang er det fordi, jeg har haft en meget intens drøm om laksefiskeri.

Endelig oprinder den store dag – beskrevet i detaljer inklusive forsinkelsen i afgangen og køreturen til Storå.

Makkeren Mogens får en laks på krogen, men det lykkes den at slippe fri, og skønt de denne dag bruger 17 timer på at fiske, bliver det ved fiskehistorierne og samtaler med andre – spinnefiskere, fluefiskere, ormefiskere, unge og gamle, debutanter. En fantastisk dag, men ikke flere laks.

Beretningen ledsages af mange stemningsbilleder med morgendis og solopgang ved åen samt adskillige fotos af laks. Der er et par ting der er vanskelige at følge for den udenforstående – for eksempel valget mellem en 10-fods- og en 12-fods-spinnestang, mens andre ting er mere indlysende:

… på den åbne eng med kvidrende småfugles sang i ørene og solstrålernes lette dans mellem den skønne flora i ens synsfelt, så er jeg der, hvor det ikke nødvendigvis er det vigtigste at fange en laks. Det vigtigste er bare være netop dér.

Laksepremieren

Karsten Bangsgaard

108 sider

mellemgaard

Udgivet: 2018

Birte Strandby