Emma Gads Takt og Tone fylder 100 år i år.

Takt og Tone er bogen, som alle har hørt om og de færreste læst – ellers havde der jo nok været flere referencer til fru admiralinde Gads bemærkninger om mænd der bliver sure med alderen.

I Takt og tone til tiden tager 13 forfattere udgangspunkt i Emma Gads bog og giver deres bud på, hvordan det står til med takten og omgangsformerne. Det resulterer i en række glimrende små artikler til berigelse og underholdning, og ikke overraskende beviser de netop, at Emma Gads retningslinjer fungerer lige så godt i dag som for 100 år siden.

Pia Laneth lægger ud med en lille biografi om den bemærkelsesværdige dame, der skrev teaterstykker og i øvrigt var svigermor til Asta Nielsen og ophavsmand til melodramaet Afgrunden med den berømte scene, hvor Asta Nielsen danser erotisk æggende rundt om Poul Reumert – i 1910.

Anne Sophia Hermansen fortæller om kunsten at få tingene til at fungere i en sammenbragt familie med henvisning til, at man selv med de bedste intentioner aldrig elsker andres børn så højt som sine egne.

Hver artikel følges med et eller flere Gad-citater, og to små lister over hvad man bør gøre og ikke gøre for at bidrage til en bedre verden. Rushy Rashid Højbjerg fortæller om kulturforskelle og gæstfrihed på pakistansk og på dansk, og Juliane Schmeltzer Dybkjær får fikst aktualiseret et Gad-citat, så det kan bruges som ammunition mod klimasynderne der kører alene i deres biler eller flyver på ferie. Eller for at tage slutningen af Gads sentens om ikke at kaste affald på naboens grund: For det første er det umoralsk, for det andet kommer det temmelig sikkert tilbage.

Også respekt for medarbejdere – hos Gad handler det om tjenestepiger – respekt for ældre, for sproget og for tonen i debatten kommer under behandling med humoristiske, skarpe og aktuelle vinkler. Emma bog er gammel, men ikke umoderne.

Pia Friis Laneth og Jytte Hilden (red.)

Anna von Sperling, Anne Sophia Mygind Hermansen, Per Schultz Jørgensen, Olav Hesseldahl, Rushy Rashid Højbjerg, Juliane Schmeltzer Dybkjær, Mads Roke Clausen, Morten Münster, Jeppe Bundsgaard, Søs Marie Serup, Rune Lykkeberg, Ole Hartling, Karen Vallgårda

Takt og tone til tiden

Illustreret af Mia Mottelson

175 sider

Frydenlund

Udgivet: 24.04.2018

Birte Strandby