Den danske forfatter Dorthe Nors kendes især for novellesamlingen ”Kantslag”. Nu disker hun op med endnu en vellykket række noveller i ”Kort over Canada”. Dorthe Nors blev internationalt kendt, da hun fik trykt en novelle i det amerikanske tidsskrift ”The New Yorker”. De danske læsere har været lidt forsigtige. I takt med den øgede internationale interesse får flere og flere hjemlige læsere heldigvis interesse for den dygtige fortæller og ordkunstner.

”Kort over Canada” er allerede solgt til flere lande. Dorthe Nors mestrer den moderne novelle til perfektion: Hun tager afsat i de små ting, der på overfladen ikke syner af så meget. Men under overfladen lurer de udslagsgivende begivenheder og følelser, der er med til at bestemme, hvordan fremtiden vil tegne sig. Som læser får du lov at læse mellem linjerne for at forstå novellen.

Sprogligt set er Dorthe Nors en gudbenådet mester, der som få kan servere en scene for sin læser, så den står lyslevende, præcist og skarpt. Hun er eminent til at skabe stemnings- og sprogbilleder, der indfanger og beskriver en situation eller følelse præcist. Alt sammen uden de store armbevægelser. Dorthe Nors skriver om mennesker, vi kan genkende på den ene eller anden måde – enten i os selv eller i personer, vi har mødt på vores vej. Hun tager os med rundt til mange vidt forskellige karakterer. Her er både kvindelige og mandlige hovedpersoner – faktisk syv af hver. Scenen skifter konstant: Snart er vi i Thy, så er vi i Norge og derpå suser vi over Atlanten til Minneapolis.

Slutningen er i reglen åben, så læseren får sat tankerne i gang: Hvad gik mon forud for historien og hvad hændte sidenhen? Dorthe Nors skriver let og ubesværet med vægt på antydningens kunst. De 130 sider er hurtigt læst, men man efterlades med lysten til at vide meget mere. Kun få af novellerne er hurtigt glemt. Måske bør de blot genlæses. ”Kort over Canada” minder mig – når den er bedst – om novelleforfatteren Alice Munro. Dog savner jeg lidt mere pondus i visse tekster, der læner sig op af det sikre og forudsigelige.

Novellelæsningen har trange kår herhjemme. Desværre. Det er ellers som en maggiterning med alt det bedste: Tankevækkende fortælling, præcist tidsbillede, fine psykologiske nuancer i personkarakteristikkerne, smukt sprog og hurtigt læst. ”Kort over Canada” kommer tilmed i en æstetisk indpakning, der matcher indholdet perfekt. Glæd dig til en tankevækkende læseoplevelse.

Kort over Canada

Forfatter: Dorthe Nors

Forlag: Gyldendal

144 sider. Indbundet.

Udgivelsesdato: 23/8 2018

Anmelder: Nønne Lønne Votborg