Ebog til læsning på iPad eller anden e-reader. Den er i anledning af sin net-eksistens særligt læsevenligt indrettet med små kapitler og korte afsnit. En anden fordel ved ebogen er muligheden for links, der således lader Mendelsohns Violinkoncert opus 64 II bidrage med en ekstra dimension.

Jeg-fortælleren beretter om sin far, der forsvinder fra hvad der i børnenes øjne er et lykkeligt familieliv i juni 1968. Det lykkes ikke at finde ham, men med hjælp fra DR1s Sporløs finder sønnen som voksen frem til forskellige mulige udgange, og der bliver gisnet om, hvorvidt han er endt sine dage som spion, er rejst med sin elskerinde eller samlet op af et rumskib.
Undervejs får vi også beretningen om livet i koncentrationslejr, og historien om Agnes, Kirsten og Jørgen. Hovedpersonen skifter mellem fortid og nutid, men det centrale punkt er farens forsvinden.

Tekstens tyske halter: Drinken Sie?, Bradwurtz med Sauerkraut, ligesom engagementet ikke rigtigt trænger igennem, således gengives dramatiske hændelser relativt udramatisk:

Da han klippede den første finger af, stirrede jeg ham trodsigt ind i ansigtet. Der var tre mand, som måtte holde mig.

Desuden er der periodisk en floskelfrekvens over middel: …sandhed og lykke er sjældent forenelige størrelser.

Strukturen er til gengæld interessant, omend formidlingen fastholder det forenklede og uengagerede:
Den kommunistiske tanke – farens tilsyneladende overbevisning – er gengivet som: Norden atomfrit og ingen moms på mad. Mens magten inden for den kommunistiske bevægelse er ubegrænset:

Få måneder før Murens fald i 1989 holdt hans hjerte op med at slå efter direkte ordre fra partiledelsen.

Spændende opbygning og intrigerende ansats, formidlingen diskutabel.

Birte Strandby

En fordel ved Ebogen er muligheden for korrektioner. Denne roman er anmeldt den 5. november, korrekturlæst af forfatteren og genanmeldt den 25. november.
Nis Jakob

270 sider
Billige eBøger
Udgivet: 05.11.2011