Den 24. februar 2022 ændrede meget sig i Taiwan, øen i det sydkinesiske hav som mægtige Kina på fastlandet gør krav på. Datoen var den dag, Rusland invaderede Ukraine. Der gik ikke mange timer, før frygten steg adskillige grader på Taiwan: Først Ukraine og så Taiwan, lød det.

Jonas Parello-Plesner har med sin nys udkomne bog, Kampen om Taiwan, leveret en aktuel statusopgørelse over forholdene i og omkring det geopolitiske brændpunkt, som øen med 23 mio. indbyggere er. 

Jonas Parello-Plesner peger på, at Kinas hersker, Xi Jinping, slås for at sikre øen som en uadskillelig del af det kinesiske moderland. Den russiske invasion flere tusinde kilometer borte har blandt andet medført en betragtelig udvidelse af værnepligten, og der har bredt sig en følelse af, at frontlinjen er rykket tættere på Taiwan. Kurser i eksempelvis førstehjælpstræning og i, hvordan man beskytter sig selv og sin familie som internt fordrevne er overtegnede. Den folkelige støtte til Ukraine er stor, og der samles store beløb ind  til det krigshærgede land..

Forfatteren opholdt sig fra slutningen af 2022 til begyndelsen af 2023 i Taiwan. Her talte han med  politikere, erhvervsfolk , computerchips-milliardærer, militærfolk og andre indflydelsesrige folk. Der bliver rejst mange spørgsmål om, hvordan  de nuværende spændinger vil udvikle sig, mens der gives knapt så mange svar. 

Et synes at stå fast:

Ender man med væbnet konflikt, vil det  få uoverskuelige konsekvenser for hele den globale økonomi. Den verdensorden, vi kender, afgøres omkring Taiwan. Det er brydningen mellem demokrati og autokrati, der udfolder sig, hedder det.

Jonas Parello-Plesner er direktør for demokratifonden Alliance of Democracies Foundation, der er stiftet af Anders Fogh Rasmussen. Jonas Parello-Plesner har en baggrund som dansk diplomat med Kina som speciale. 2013-2017 var han afdelingschef for udenrigspolitik på vores ambassade i Washington. Han har løst opgaver for flere internationale tænketanke.

Kampen om Taiwan

Dokumentar

Forfatter Jonas Parello-Plesner

174 sider

Udkom august 2023

Gyldendal 

Anmelder: Bjarne Gregersen