Søvn er vigtigt, men sover vi godt nok, og kan vi sove fra tankemylderet? Det får vi 26 svar på i denne bog. Måske er det ikke sært, hvis mennesker der arbejder eller har arbejdet i krigszoner har svært ved at sove, som Thomas Rathsack, men det modsatte er også tilfældet: Jan Grarup sover bedst med (krigs)støj i baggrunden, og heller ikke Puk Damsgård lader sig forstyrre af bomberne, mens Lisbeth Zornig sover som en der er evigt på vagt – en hilsen fra barndommen. Daniel Rye, som vi kender fra Damsgårds bog ‘Ser du månen, Daniel’, og nu også fra filmen af samme navn, fortæller om det at kunne finde et ‘safe space’ inde i sig selv for at holde afstand til en ubærlig verden. Det er Rye der oplyser os om, at det skaber voldsom træthed at være konstant stresset, som han var det under sit fangenskab i Syrien, og det er også Rye der fortæller, at motion og fysisk træthed er med til at give en god søvn.

Forfatteren kobler – som også en stor del af de adspurgte – bekymringer til søvnkvalitet eller mangel på samme, og den holder i de fleste tilfælde. At man har søvnproblemer efter at have opholdt sig i et krigsområde, er næppe overraskende, eller at man har det i forbindelse med store beslutninger om forretning, som Lars Larsen havde det. Modsat Asger Aamund i øvrigt, der falder i søvn på tre sekunder, angiveligt fordi han løser problemerne, før han sover.

Bekymringerne er stenaldermenneskets vej til overlevelse, men som både Daniel Rye og forfatteren er inde på, så er vores bekymringer måske ikke fulgt med tiden: Vi bekymrer os ikke, mens vi kører på landevejen og sms’er imens. Til gengæld kan vi stadigt få et sug i maven, når vi står på fem-meter vippen i svømmehallen. Der er flere forslag til, hvordan vi slipper bekymringerne, gode og dårlige, nogle handler om piller og stærk tobak, og der er bred enighed om søvnens betydning for livskvaliteten.

Det er ikke fordi, der kommer så meget nyt på banen, men det er udmærkede og underholdende historier.

Det tænker vi på inden vi falder i søvn

26 kendte danskere delere deres erfaringer fra et liv med stort ansvar og svære beslutninger

Rasmus Barud Thomsen

204 sider

memoris

Udgivet: 17.09.2019

Birte Strandby