Så er der nyt til Bille August-fans. Et lille overblik over hans film med en kort analyse af hver film. De fleste vil kunne nikke genkendende til filmene med de stilfærdige billeder og den dybe tragedie.

Henrik Wivel benævner Bille August auteur i lighed med eksempelvis Hitchcock, Fellini og Carl Th. Dreyer, og med sin gennemgang af filmene og periodisk dyk i filmmanuskripterne underbygger han påstanden med større eller mindre held. At tilgivelse skulle være et hovedtema i filmene, er til gengæld til diskussion. Det er en bog, der i stort omfang imødegår den lærde kritik, der i tidens løb er haglet ned over Bille August, men for den der med begejstring har set børne- og ungdomsfilmene, Buster med troen på trylleriet, Zappa med sviende pubertær ondskab, og Tro, håb og kærlighed med den store usikkerhed – eller Åndernes Hus med den fantastiske casting, Pelle Erobreren med Max von Sydow som et bærende element, så er det en behagelig gentagelse af gode oplevelser med film, som det er muligt at leve med i, at forstå – både hvor tit og hvor ofte, vi egentlig hænger fast i dyndet – som i Honning måne – og hvordan vi kan blive fri – her er ‘Busters Verden’ det oplagte eksempel.

Desværre er Busters far lidt mistolket af forfatteren, idet familiens ‘kortspil’ med rejser ikke er et spørgsmål om præmier, men om at trumfer – gode rejser – trumfer mindre gode rejser, og det giver en noget andet opfattelse af faderskikkelsen. Generelt må Busters verden betragtes som langt den mest positive af de nævnte film, og i modsætning til nogle af de andre, hvor det handler om resignation, så handler Buster om styrke.

Men en underholdende bog i godt selskab.

Spejlet – Bille Augusts film

Forfatter: Henrik Wivel

208 sider

Forlag: Gyldendal