Mathilde Walter Clark er en glimrende skribent, skarp, behageligt velformuleret og ikke tilbageholdende med hverken sproglige nykonstruktioner eller egne holdninger. Alligevel er ‘Det blinde øje’ ubehagelig læsning. For hvad er det egentligt, vi ser og læser i medierne? Er det sandheden? Og hvis det ikke er sandheden, hvad handler det så om?

Minkskandalen begyndte i oktober 2020. Alle landets besætninger blev slået ned for at forhindre en eventuel coronasmitte i at brede sig. Det drejede sig om adskillige millioner mink, og et helt erhverv blev lukket ned. Ganske vist et erhverv med underskud, men forventningen blandt avlerne var, at markedet var på vej op igen.

Forfatterens nysgerrighed pirres af et pressefoto af to grædende minkavlere, hvis besætning er blevet slået ned. Nysgerrigheden udvikler sig til et gedigent gravearbejde, og det er ikke småting, der kommer frem om alle de aspekter, vi helst ikke vil høre om, om aflivning – af dødsdømte i USA og af mink i kasser. Aflivningen tager mellem 15 sekunder og tre minutter, og at kalde det for en human aflivning er nok en tilsnigelse. Og det er ikke den eneste gang, en dyreart er blevet slået ned, fordi de har udgjort en potentiel risiko. Metoderne anbefales næppe af Dyreværnet.

Mathilde Walter Clark fortæller om erhvervet, om de ansatte på minkfarmene, ukrainere, rumænere og polakker, der med titel af ‘praktikant’ kunne opnå 72 kr. i timen. Ydermere kunne minkavlerne med en interessant, men for fagforeningerne sikkert ukendt praksis med ‘tilbagebetaling’ få lønningerne ned på 35 kroner i timen:

I hvert fald lod markedet for den uundværlige udenlandske arbejdskraft ikke til at nyde helt de samme arbejdsmarkedsretslige vilkår, som hvis der havde været tale om folk med navne som Henning og Anita.

Der er flere småting, som medierne tilsyneladende overser. Til gengæld er forfatteren fokuseret, så når Jyllands-Posten spørger hvorfor Fødevarestyrelsen havde hyret de ‘rumænske minkslagtere’ der kunne rende rundt som ‘små smittebomber’, er Clarks efterfølgende bemærkning: Kunne de ikke have elimineret smitterisikoen ved at entrere med nogle danskere i stedet?

Essensen er, at minkerhvervet havde sine brodne kar, en forbløffende mangel på dyrevelfærd, og at det i øvrigt var minkproducenterne, der scorede kassen. Bogen rummer megen overraskende information, men giver ikke et bud på, hvorfor medierne opretholder et falsk billede af faget og processen. I forbindelse med minkskandalen er det Mathilde Walter Clark der skriver historien.

Det blinde øje

Mathilde Walter Clark

281 sider

Politikens Forlag

Udgivet: 28.09. 2023

Birte Strandby