På en varm sommerdag i ferien, bliver det woke stenbrobarn Maya hentet af sin morfar i Gerda, hans sportsvogn fra 1956. Morfar er arkitekt og skal køre Maya fra en spejderlejr i Nordjylland hjem til hendes forældre i Ørestaden. Turen burde tage en halv dag, men fordi Mayas far kommer til skade i en cykelulykke, vælger morfar at tage Maya med rundt i landet for at kigge på arkitektur. 

Til eksempel snakker de om funktionalisme på Århus rådhus og nationalromantik på Vallekilde Højskole. Turen ender med at tage fem dage med den lidt bizarre præmis at Mayas far skal opereres to gange og have tid til at komme sig. Undervejs opstår der spænding og en vild biljagt, i en bil, der max. kan kører 80 km/t, alt sammen i klimaets navn. Ellers er turen fuld af ældre mennesker, der blinker til Maya og kommer med historiske fakta.

Der kommer flere klimabekymringer op, men Gerda, en bil der formodentlig kører knap 6 km/l (på en god dag), bliver kun nævnt som klimasynder to gange og ellers personificeret og kan både spinde og liste. Morfar overvejer i løbet af bogen at hjælpe nogle rimeligt ekstreme klimaaktivister med et ’angreb’, der primært vil gå ud over andre, selvom ingen formodes at ville komme til skade, men er følelsesmæssigt forbundet til Gerda og snakker flere gange om at investere i reparationer.

Dialogen lyder til tider som en faktaboks, der kun brydes op af Mayas sommetider forbløffende uvidende, men ellers praktiske spørgsmål og sjældne indspark. Tegningerne er søde, men der kunne måske godt have været en illustration af forbandt i murværk for at hjælpe læseren lidt med visualiseringen. 

Det er ambitiøst at skrive en børnebog om arkitekturhistorie og boligpolitik. Opgaven løses middelgodt, da fokus veksler mellem historiske fakta og den fremadskridende fortælling, men bogen er let læst og rimeligt underholdende. 

Bagerst i bogen er der en praktisk lille oversigt over de arkitektoniske stilarter, der bliver ’kørt igennem’ i bogen.

De magiske mursten 

Af Majken Astrup

252 sider

Character Publishing

Udgivet: 2023

Freja G. Østergaard