Var Casanova en lykkelig mand?

Ifølge denne roman, der tager den ultimative forførerrolle op til en nærgående gennemgang, led han alle helvedes kvaler.

Priapus tiltrækker kvinder, og efter egen opfattelse gør han dem en tjeneste med sin aktive deltagelse i deres sexliv. Det går galt, da han møder kvinden: Faye – hende han gerne vil beholde. Og det er beholde med alt det ejerskab, der kan ligge i ordet. Den seksuelle aktivitet han selv har gang i, tåler han bestemt ikke hos Faye. Tværtimod gør han sit yderste for at begrænse hende – alene hans dosering af komplimenter er beregnet på at øge hendes afhængighed af ham. Men Faye dør fra ham, og efterfølgende forsøger Priapus at blive den mand, han gerne ville være for Faye – blandt andet tilbringer han tre måneder på en afvænningsklinik, så han kan lære ikke at tænke på sex og kvinder. Men som Byrons Don Juan er han dømt, om end selve slutningen har mere lighed med en amerikansk film med Susan Sarandon end med Byrons værk.

Sproget er humoristisk og karikaturerne påfaldende som eksempelvis dr. Karma(!), der har en tung tysk accent, er præget af vanvid som hovedrollen i Dr. Strangelove, og i øvrigt er forlovet med en Eva Braun, der er jøde.

En anden karikatur er Rosella, prostitueret med bredt repertoire, en detaljeret prisliste og en udpræget aversion mod at røre ved kontanter, fordi de har været gennem mange hænder. Efter eget udsagn arbejder hun i illusionsbranchen.

Priapus er absurd, barok, dybt alvorlig og nytænkende.

Forfatter: Mathilde Walter Clark
464 sider
Forlag: Samleren
Udgivet: 19.02.2010

Birte Strandby