Ti noveller der skal give læseren – lederen, underviseren, konsulenten – en mulighed for at reflektere over etik, magt og værdier i ledelseslivet.

De ti skønlitterære forfattere har angrebet opgaven på forskellige måder. I forbindelse med nogle af novellerne får man det indtryk, at der er arbejdet mere med sproget end med selve begrebet ledelse.

Til gengæld får vi alle den nye leders vanskeligheder i novellen Nye-Gitte af Stine Askov. Gitte søger om at blive konstitueret pædagogisk leder i Spirekassen. Et job som hun går ind i med megen entusiasme. I Spirekassen har man ikke lagt vægt på det, som Gitte finder vigtigt. Der er rodet, ødelagt legetøj, forældrene tager deres børn ud, sygemeldingerne er heftige, og Spirekassen bliver ikke længere brugt som praktiksted. Der er nok at arbejde med, og Gitte lægger ud med en brutal dagsorden, der også skal fokusere på, hvilket indtryk institutionen giver udadtil. Det bringer omgående Gitte på konfliktkurs med en af de ældre pædagoger. Det bliver en intens kamp mellem to meget forskellige pædagogiske praksisser, og generelt lykkes det novellen at sætte fingeren på essensen af det gammelkendte begreb i organisationsteorien ‘modstand mod forandringer’. Her bliver skønlitteraturen fint brugt til at sætte mulige ledelseskonflikter i perspektiv.

Der er flere tankevækkende noveller, nogle med portrætter af dårlige ledere, som forfatterne har oplevet. Det kan naturligvis være lærerigt, men i de fleste noveller kommer det til at handle mere om de individuelle mennesker end om ledere og disses udfordringer. Der er velskrevne, underholdende noveller, men måske giver udtrykket ‘ledelsesnoveller’ forventninger til, at indholdet er direkte ledelsesrelevant, og det er det kun i få tilfælde.

Ansigterne på gangen

Ledelsesnoveller

Martin Glas Serup, Signe Kierkegaard Cain, Hans Peter Madsen, Jesper Wung-Sung, Pernille Abd-El Dayem, Anita Furu, Ida Marie Hede, Stine Askov, Jens Blendstrup, Nanna Goul

Redaktion: Michala Schnoor, Cecilie Glerup, Anja Svejgaard Pors, Julie Top-Nørgaard

187 sider

Akademisk Forlag

Udgivet: 2023

Birte Strandby