Hvad havde Jesus, Michelangelo, Madame Curie, Bach og Gandhi til fælles?

Det ved man, når man har læst ‘Et spring i tiden’, en fantasy for børn med en snert af overraskende komik.

Megs far er forsvundet, og Meg befinder sig rigtigt dårligt i skolen. Hun har ry for at være svagtbegavet, og det ser ud til, at hendes fireårige lillebror også er sær. I virkeligheden har de ganske særlige talenter, og det får de brug for, da de skal ud at lede efter deres far. De får hjælp af tre gamle damer – den ene er over to milliarder år gammel, og det er der også en forklaring på.

De tre damer hedder fru Vem, fru Vad og – nej, ikke fru Vor – fru Vilken, og med deres hjælp rejser børnene og vennen Calvin ud i rummet til den planet, hvor faren holdes fanget.

Fru Vilken står for rejsen, og ved en ubetænksom fejl fører hun i første omgang børnene til en planet med kun to dimensioner. Det kan ikke anbefales mennesker. Til gengæld er der uhyre praktisk arrangeret et lille tidsspring, så rejseholdet er tilbage fem minutter før den tid, hvor de forsvandt.

Fortællingens principper er velkendte: De gode mod det onde, og det onde er her Det store Mørke, der blandt andet gør mennesker til en del af en fælles bevidsthed.

Det ultimative gysersamfund karakteriseres af højt produktionsniveau, fabrikker der aldrig lukker, maskiner der altid kører. Samfundet har fem digtere, en musiker, seks skulptører, alle velafrettede. Den centrale hovedefterretningstjeneste er planetens mest betydningsfulde institution, og det er holdningen, at det er barmhjertigt at udslette de syge, så ingen går rundt med snotnæse eller ondt i halsen.

Ude i rummet er der både onde og gode skabninger, fjender og hjælpere. De er ikke alle menneskelige:

Hvad tror du ville ske, hvis vi landede på jeres planet?

I ville sikkert blive skudt …

Bogen er solgt til Disney-filmatisering, og der gode muligheder for en livlig, spændende og farverig oplevelse.

Madeleine L’Engle

Et spring i tiden

Oversat af Anja Hitz

207 sider

Høst & Søn

Udgivet: 02.03.2018

Målgruppe: 9+

Birte Strandby