Ungdomsroman om et af tidens mest aktuelle emner: flygtninge. Med Uønsket lykkes det Bluitgen af fortælle, at de mange flygtninge ikke bare er tal, men mennesker med håb og forventninger, klar til nye skuffelser, her symboliseret med Marina, håndboldspillende teenager.

Marina spiller godt, og hun er en dygtig målscorer til klassekammeraten Jasmins store fortrydelse. Marina er nylig begyndt i klasen, og det går ok. Hendes far er matematiker, og hendes mor har været balletdanser, men nu er de begge hårdt ramt, moren næsten invalideret, og deres store håb er Marina, der kan mærke ambitionerne puste sig i nakken, indtil et brev fra en dansk myndighed gør det klart for familien, at deres ambitioner og flid ikke har nogen betydning.

Marinas tilværelse er ret almindelig set udefra. Hun passer skole og håndbold, hun får svinere fra en klassekammerat der ligesom hun har store ambitioner på håndboldområdet. Trods sin korte tid i den nuværende skole har Marina fået gode veninder, og hendes håndboldtalent giver bonus hos omgivelserne, også hos lækre Mathias. Desværre bringer det hende ikke det hun har allermest brug for.

Vi følger Marinas brutale op- og nedture, truslen om at skulle forlade det hele og glæden ved veninder og Mathias’ interesse. Og vi følger kampen for tilværelsen, en kamp med mange seje spillere, der tilsammen får en uhyggelig beskeden indflydelse på kampens udfald. Det er interessant læsning, men også nedslående og klart oplæg til at diskutere, om vi egentligt har ret, om vi måske burde overveje, om vores institutioner kunne fungere bedre, og om vores flygtningedebat kunne være mere menneskevenlig.

Kåre Bluitgen

Uønsket

92 sider

Forlaget Tøkk

Udgivet: 17.08.2018

Birte Strandby