Som vi ved det fra Eric Segals The Class, Rona Jaffes Class Reunion og Scherfigs Det forsømte forår, så er studenterjubilæer en opfordring til at gøre status over tilværelsen. Har man nået, det man ville, og er der egentligt nogen hængepartier fra gymnasietiden? 

Status handler om en gymnasieklasses tyveårs jubilæum. Vi følger en god håndfuld af de 38-40-årige der bliver inviteret til festlighederne. Flere af dem overvejer ikke at deltage, men kommer alligevel. Ikke så meget for hyggens skyld som for at få opklaret og afklaret.

Blandt dem vi følger op til festen er Bjørn der er lykkelig pædagogmedhjælper. Det var ikke det, han sigtede på, da han læste til arkitekt, men det var der han landede, og han befinder sig virkeligt godt. Indtil hans elskede kone fortæller om det karrierejob, hun har fået tilbudt i London

Jesper er nyskilt og har et problem med at blive voksen, i hvert fald hvis det forudsætter ansvarsfølelse. Catarina og Helle bærer rundt på tunge oplevelser fra studentertiden, og Mia er i gang med noget seriøs dating.

Status er en kollektiv roman, men Lisbeth der er havnet i hårdknude både på jobbet og i ægteskabet er den, vi kender mest til. Hun fik energi og livsmod fra en gymnasieveninde, der siden forsvandt, men nu skal de mødes igen.

Gruppen består af en række lettere desillusionerede, men midlertidigt festglade mennesker, der stadigt minder os om, at det perfekte liv er et ideal, ikke en tilstand. Festen bringer også afsløringer om, hvad der virkeligt skete. Dejlige personbeskrivelser og gode fortællinger om de enkelte og om fællesskabet.

Status

Christina W. Born

452 sider

Forfatterskabet.dk

Udgivet: 2021

Birte Strandby