Den sande historie om Danmarks nationalskjald fortalt for børn

Med rige og fantasifulde illustrationer og rigtigt mange billeder af skjalden får vi en let fortælling om den musikalske gadedreng.

Det begynder meget naturligt med barndommen, om faren der skred, da Kim var fem år, og moren der skabte et liv sammen med sine to sønner, en anstrengt økonomi med behov for kredit hos købmanden hver måned, og en tur i biografen med morfar for at se Odysseus. Helten Odysseus, spillet af Kirk Douglas, gjorde så stort et indtryk på den unge Kim, at han satte en tændstik midt på hagen og trak huden sammen om den for at få en kløft ligesom den Kirk Douglas havde.

Biografien fortæller om den første guitar, om Gasolin, Midt om natten og en del af de bedst kendte sange. Kim Larsens stamtavle kan man se på en dobbeltside – alle billederne er af Kim Larsen, dog med forskellige frisurer afhængigt af om det er et kvindeligt eller mandligt familiemedlem der portrætteres.

Der er en historisk tidslinje begyndende med 2. verdenskrig der slutter samme år, som Kim Larsen bliver født. Man kan undre sig lidt over, hvilke begivenheder der har fundet vej til tidslinjen, men fra et Larsensk perspektiv giver det måske meget god mening, at filmen Odysseus’ premiere, Little Richard og Beatles, Kims optræden med Bellami og Kjukken er på linje med Berlinmurens fald og Andreas Mogensens rumrejse.

Undervejs suppleres med tal: Sangene fra Midt om natten er solgt i 600.000 eksemplarer, og filmen er blevet set af 900.000 tilskuere – kun overgået af Olsen-Banden og Ternet Ninja. For det barn der kender lidt til Kim Larsens sange, kan biografien være både god og underholdende, også selvom den voksne oplæser måske lige kniber en tåre.

Spillemand Kim Larsen

Vibe Termansen

Illustreret af Rikke Bisgaard

62 sider

Gads Børnebøger

Gads Forlag

Udgivet: 20.03.2020

Birte Strandby