Da Aldous Huxley fik udgivet romanen 1984 vakte den en del furore, men sidenhen er den dystopiske fremtidsfortælling blevet hyppigere i det litterære udvalg, og også børnebogsforfatterne slipper fantasien løs nu, når de fortæller om den fremtid, vi ikke skal glæde os alt for meget til.

Novellerne, Opklaring og 78°, er fra henholdsvis 2005 og 2009, og titelnovellen af Svend Åge Madsen er fra 1996 og i øvrigt ganske velkendt. Det betyder ikke, at den ikke passer udmærket ind i dette selskab af dystre fremtidsperspektiver på en planet, hvor mennesket har brugt alle råstoffer op og overladt ethvert initiativ til en fjern statsmagt – undtagen i 78°, hvor der ikke længere er en statsmagt, og muligvis heller ikke nogen mennesker, kun Adam, nogle menneskeædende uhyrer og en frygtelig hede, der er kommet efter fjernsynets billeder af fly, lysglimt og paddehatteskyer. Først forsvandt Adams forældre, dernæst blev hans bror offer for et af uhyrerne. Adam er alene i verden og tager ud for at lede efter mad, solcreme og sine forældre. På grund af varmen kan han kun opholde sig udenfor i kort tid ad gangen, og der er hele tiden risiko for at møde uhyrer.

Shelta fra Opklaring er på en måde heldigere. Samfundet er ikke bedre, menneskene – selv de nærmeste – er upålidelige og klar til at stikke hinanden til det fjerne Byrådet, hvis det kan give dem fordele, men Shelta finder en vej ud af den boble hun bor i. Også her er naturen gået grassat, og lande har bekriget hinanden til der ikke længere fandtes grunde til at slås.

Karen Skovmand, Kenneth Bøgh Andersen, Svend Åge Madsen

og andre dystopier

80 sider

Høst & Søn

Udgivet: 30.11.2014

Målgruppe: 12+

Lix: 25

Birte Strandby