Den norske journalist og sociolog Alf R. Jacobsen skildrer i ”Kongens valg” de skæbnesvangre døgn, hvor Norge blev angrebet af Tyskland i april 1940. ”Kongens valg” er en fagbog. Men ikke desto mindre er det en medrivende og dramatisk beretning, der er svær at lægge fra sig. Bogen dannede grundlag for den norske storfilm “Kongens Valg” med danske Jesper Christensen i hovedrollen som Norges kong Haakon. Det er velvalgt, at Gyldendal nu benytter lejligheden til at udgive bogen.

Kong Haakon var lillebror til den danske kong Christian X. Han hed oprindeligt prins Carl, men skiftede navn til kong Haakon VII da Norge i 1905 løsrev sig fra unionen, blev et selvstændigt demokrati og ønskede ham som konge.

Da Tyskland d. 9. april 1940 besatte Norge, blev landet rystet i sin grundvold. Forsvaret var uforberedt og delvist ukampdygtigt. Der manglede materiel, ligesom mobilisering af tropperne ikke havde fundet sted. Især statsminister Nygaardsvold skildres som uligevægtig, angst og uden fightervilje. Stortingspræsident Carl Hambro er derimod anderledes handlekraftig og snarrådig i de pressede timer, der udspiller sig.

Tyskerne havde en allieret i Vidkun Quisling, der benyttede situationen til et statskup. Han udråbte sig selv som leder og fik officiel støtte fra tyskerne: de krævede at kongen skulle godkende Quisling som regeringschef. Kongen blandede sig normalvis ikke i politiske anliggender, men her satte sig han til modstand! Snart var konflikten yderligere optrappet.

I bogen skildrer Alf R. Jacobsen hvordan regeringen, militæret og tyskerne hver især handlede i de skæbnesvangre først døgn. Læseren er med hele vejen under kongefamilien og regeringens lange flugt. Vi følger forhandlingerne i de improviserede statsråd og regeringskonferencer, der må holdes undervejs. Alf R. Jacobsen beretter om de mange kampe mellem tyske tropper og norske soldater. Særligt de tyske faldskærmstroppers indsats formidles indgående. Tyskerne kom til at møde endog meget stor modstand ved de forskellige raids selvom det norske forsvar var hæmmet af den dårlige kommunikation mellem den militære ledelse og den politiske ledelse. Ydermere var vejret en medvirkende faktor.

Alf R. Jacobsens virke som journalist bevirker, at sproget indimellem er mere farverigt end man ellers oplever det i en fagbog som denne. Men der er mange detaljer i fortællingen. Alle med hang til historie vil finde ”Kongens valg” interessant og lærerig. I bagklogskabens lys gør vi os mange tanker om hvorfor, Danmark ikke gjorde modstand ligesom Norge. Det bliver man klogere på efter endt læsning.

Bogen er en glimrende og velformidlet fortælling om tre dramatiske døgn, der for altid vil gå over i historien. Den er skrevet med en patriotisk pen, der især emmer af stolthed over kongen og den modstand der blev ydet. Alligevel fornemmer man også en tydelig ærgrelse over statsministerens usikkerhed. ”Kongens valg” er en velbearbejdet bog med sort/hvide billeder og fine detaljer i den medrivende fortælling.

Kongens valg. Det tyske angreb på Norge 1940

Forfatter: Alf R. Jacobsen

Gyldendal

Oversættelse: Kristoffer Flakstad

304 sider, hæftet. Illustreret.

Udgivelsesdato: 20-06.2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg