Klummermåsen er en lille fyr der kan finde på at forstyrre, når man er i gang med noget, man godt kan finde ud af. Hvis man for eksempel hjælper med at dække bord, og man så taber tallerkner og bestik på gulvet. Det kan også være, klummermåsen dukker op, når man cykler. Det sker, når mor siger ‘Pas nu på, at du ikke vælter!’ Så skal man jo vælte. Det var mor der kaldte på Klummermåsen. Det er også det, der sker når man gynger, og mor siger, at man skal passe på, og at det kan være farligt. Så bliver det lige pludseligt farligt, og Klummermåsen får gyngen ud af kurs.

Når Klummermåsen er på spil, kan alt gå galt, og det er altid mor der kalder på den.

Klummermåsen kan ses på alle siderne. Den har store, bedrøvede øjne, lange ører og er i øvrigt pelset og nuttet. På de fleste illustrationer er den i gang med at balancere på cykel, eller med tallerkner, eller på en gynge. Hvis den altså ikke allerede har afsluttet sit forehavende og sidder betuttet tilbage, skuffet over at noget er mislykket igen.

Bogen er velegnet til børn i tre til fem års alderen, hvor de er klar til store udfordringer uden altid at have motorikken med sig. 

Teksten er enkel, og måske kan børnene genkende problematikken med Klummermåsen. Bogen er også for voksne, og de kan helt sikkert genkende Klummermås-problemerne. 

Det er en sød bog, men bidrager den særligt til tidens børnelitteratur? Vitello, Villads fra Valby og alle de andre kommer jævnligt galt afsted, så uheld er sjældent ukendt selv for små børn, så uheldene er ikkenye. Er det en lettelse, at der findes en Klummermås der kan påtage sig skylden for dem?

Klummermåsen

Yvonne Bruun Krogh

28 sider

Byens Forlag

Udgivet: 15.04.2024

Birte Strandby