Politiets ekspertudvalg, Pandoracellen, er denne gang på Island for at deltage i en katastrofeøvelse, der blandt andet skal teste Islands krisestyringssystem. Med til øvelsen hører simuleret virusinfektion i computersystemet, men lige pludselig står katastroferne i kø, og der er ikke længere noget simuleret over det.

Vulkanen Katla går i udbrud, smeltevand trænger ud fra siderne i gletsjere, og der er risiko for langt kraftigere udbrud, for oversvømmelse og for, at luftrummet over Reykjavik og omegn må lukke på grund at støv og aske fra vulkanen.

Og ikke nok med det: En galning vandrer rundt i ødemarken for at finde en kvinde han kan ofre til Thor, og manden bag den simulerede virusinfektion har onde hensigter

Jonas og Nynne, der er med Pandoracellen på Island, geråder i sære vanskeligheder. Nynne bliver pludseligt arresteret, angiveligt for at have forvoldt nedbrud i det islandske krisestyringssystem, og Jonas får bank af en skibsdreng fra en skotsk fiskekutter. Og så har han forresten nogle problemer med sin teenagedatter, der sammen med sin klasse også befinder sig på Island: Hun blev taget i tolden med adskillige joints i sin bagage. Midt i det hele kommer kineserne så på banen og komplicerer tingene yderligere.

Der er hyppige synsvinkelskift, og krimien bliver aldrig helt triviel, omend nogle af dialogerne mellem Pandoracellens medlemmer er ret lamme. Til gengæld er der fart og tempo på alle andre niveauer, og man kan kun have ondt af Jonas, der udover det hårde slid med opklaring midt i forvirringen, også må slås med sine egne følelser for en islandsk kvinde med uheldige familierelationer.

Altså, generelt en god krimi, men man kan undre sig lidt over fiskefartøjer der har rat og ikke ror, og kystvagtskibe med lænestole i messen.

Thors hammer

– en sag for Pandoracellen

Rasmus Dahlberg

340 sider

Turbine

Udgivet: 04.04.2019

Birte Strandby