Roman for børn og unge

Kasper er et lykkeligt barn. Han leger med Lego sammen med sin far, hans forbillede og genstand for Kaspers store beundring. Men noget begynder at ændre sig, far ryster på hænderne, han kører galt i bil på grund af depression. Hans temperament får ham til pludseligt at slå sin knytnæve ind i væggen, og han frygter at han skal komme til at slå Kasper. Han græder, og en dag tager han en alvorlig beslutning, der får konsekvenser for Kasper og hans mor.

Kasper prøver at tackle livet uden sin far. Han får hjælp og støtte – af sin klasselærer der er klog, velmenende og alligevel lidt uforstående, og af klassekammeraten Silje, som med naivitet og nysgerrighed hjælper ham, måske også fordi Kasper er lidt forelsket i hende.

Helikopter er en bog om børns sorg, om sorgens uoverskuelighed og dens forskellige faser. Ikke mindst handler det om accepten af døden. Kasper prøver at fastholde sin far i fantasien. Han fører samtaler med ham, og han bruger også gravstedet, og tager derud for at vise faren sine nye sko, men må indse at faren ikke er der.

Trods den omsorgsfulde støtte Kasper oplever, kan man godt blive i tvivl om, hvor tæt Kasper selv er på døden i sine mere tunge øjeblikke, selvom han udadtil opfører sig, som han plejer.

Romanen er skrevet med stor indføling, i stilfærdigt, underspillet sprog, og synsvinklen er Kaspers alene. Der findes flere bøger om børn og sorg, men Helikopter udmærker sig ved at fokusere på følelsen af sorg og Kaspers oplevelser.

Helikopter

Morten Walther Rasmussen

117 sider

Vild Maskine

Udgivet: 06.03.2019

Birte Strandby