En forrygende thriller i bedste Frederick Forsyth-wannabe-stil

En ny menneskerace ser dagens lys, og skal man tro en kontroversiel forskningsrapport fra 1975 – der forudsiger dette og efterfølgende hemmeligstemples – så afløser den nye race homo sapiens, som homo sapiens afløste neandertalerne.

Det lykkes det amerikanske efterretningsvæsen at opsnappe nyheden om den nye menneskeart der er født i en pygmæstamme i Congo, og det er holdningen, at man hurtigst muligt vil af med dette menneske der har en intelligens så overlegen, at han som treårig kan hacke sig ind i Pentagons computere. Altså stiller amerikanerne med en fire mand stor enhed af lejesoldater med særlige talenter, der skal drage ind i krigszonen i Congo og udslette ikke bare barnet men hele pygmæstammen incl. en amerikansk forsker der bor hos stammen.

De fire lejesoldater der hentes ind til operation Guardian får at vide, at stammen skal udryddes, fordi samtlige medlemmer har pådraget sig en virus, der om udbredt kan dræbe hele menneskeheden. Lederen af enheden har selv en meget syg søn, og han har hårdt brug for honoraret, men da holdet gør klar til massakren, opdager de pludselig noget, der i stedet får dem til at flygte ud i junglen med barnet og forskeren.

I Japan sidder en anden forsker og arbejder med det der kan blive til medicin for lejesoldatens søn, og i Washington arbejder den højtbegavede Rubens officielt på at få fjernet det ny menneske fra jordens overflade. Både i Japan og Congo holder overvågningssystemet Echelon øje med udviklingen, og som vi ved fra andre thrillers, så kan det være virkeligt udfordrende at skulle gemme sig for satellitovervågning, samtidigt med at de lokale fjendtlige hærenheder øjeblikkeligt opdateres om de flygtendes position. Her bliver det hæsblæsende, nervepirrende og rigtigt farligt, og junglen hærges af krigere med missiler, granater og automatvåben på jagt efter barnet og dets beskytter.

Det er fængslende læsning med handlekraftige karakterer og overraskende plot så behageligt snedige, at man gerne tilgiver, at forfatter og oversætter ikke har omtalte Forsyths sans for sproget. Helt fri for stereotyper er thrilleren ikke: den amerikanske præsident har en skidt karakter, og to af de få kvinder i bogen er småt begavede og styret udelukkende af deres følelser; sjovt nok kan de mandlige karakterer også både græde og føle empati, selv lejesoldaterne. Det var aldrig sket for Wayne eller Willis. Ellers står den på spænding, samfundskritik og spekulationer om, hvorvidt den nye menneskeart sætter pris på fred.

Kazuaki Takano

Udryddelsen

Oversat af Britt B. Tippins

444 sider

Turbine

Udgivet: 04.10.2016

Birte Strandby