Hvorfor er jeg bange for mørke?

Hvorfor skal jeg lære at vente?

Er min hjerne klogere end en computer?

… og hvad er der med den der hjerne, der nogen gange arbejder for os og andre gange synes at gå egne uhensigtsmæssige veje?

Mig og min hjerne forklarer i populært sprog, hvad hjernen laver, og hvorfor den fungerer som den gør. Kapitlerne omhandler blandt andet opmærksomhed, indlæring, følelser, hukommelse, mad og leg, og hvert afsnit tager udgangspunkt i et spørgsmål, de fleste af dem ganske intrigerende, så man nødvendigvis må læse svaret. Et overskueligt layout og Niels Rolands opklarende og underholdende illustrationer hjælper godt på vej. Sproget er personligt og populært, men taget i betragtning at målgruppen er fra ni år, er lixtallet nu ret højt. Der er mange lange ord: opmærksomhedsspotlight, selv om de mere tekniske, som eksempelvis dopamin er erstattet af let forståelige, men ikke kortere ord: rarhedsfølelse.

Hjernen og kroppen bliver sammenlignet med en travl by, der styres af hjernechefen. Hjernechefens opgave er at fordele opmærksomheden. I den forbindelse understreges, at multitasking ikke er en mulighed, vi har. Det er pædagogisk beskrevet, og her bør forældre måske læse med:

Så når du tror, at du både kan se film og game på samme tid, eller når de voksne tror, at de kan høre, hvad du fortæller; samtidig med at de tjekker mails på mobilen, så er I alle sammen i virkeligheden bare i gang med at gøre begge dele meget dårligt.

Til gengæld bør lærerne måske læse med ved det vigtige spørgsmål: Hvorfor synes jeg, at det er så kedeligt at gå i skole? Her handler det nemlig om motivation og forståelse for, hvorfor man skal lære noget om et bestemt emne

Der er små opgaver og husketeknikker der bidrager til underholdning og understregning af bogens pointer.

Vi kommer også ind på stenalderhjernen, der jo stadigt styrer blandt andet glæden ved sukker og de hurtige, men ikke altid hensigtsmæssige reaktioner.

Generelt en sjov indføring i hjernens muligheder og begrænsninger. I sine fortrinsvis vellykkede forsøg på at gøre stoffet tilgængeligt for de unge læsere/tilhørere er der et par sproglige smuttere, men Mig og min hjerne er inspirerende læsning.

Mig og min hjerne

Charlotte Koldbye

Illustreret af Niels Roland

160 sider

Høst & Søn

Udgivet: 07.03.2019

Birte Strandby