Letlæste bøger for unge læsere

Frej er en dreng med mange gode ideer, og han ikke er bange for at føre dem ud i livet. Jens er hans gode ven, og han er helt anderledes forsigtig, men ikke nok til at det ikke sommetider går galt for de to eventyrere. Frej kunne være en ældre udgave af Vitello, men han kommer tættere på grænsen til fare. Der er harmoniske familiebaggrunde, og Jens’ mors formaninger er ikke uden indflydelse på Jens’ opførsel:

‘Byen er stor, verden er større’, siger Frej og kaster sine arme ud til siderne.

‘Jeg må ikke gå over Ringvejen’, siger Jens

Sætningerne er relativt korte, og der er illustrationer på de fleste sider. Tegningerne er karikerede og humoristiske, og giver læseren et godt indtryk af, hvad Frej og Jens har rodet sig ud i.

Frej møder djævlen

Frej og Jens har planer om at cykle på Djævlebakken, det vil sige, Frej har. Bagefter vil de ikke cykle mere, men så kan de prøve turen i en gammel bil. Det giver nogle nye vanskeligheder, og de banker på i den nærmeste rockerborg for at få hjælp. Siden møder de også politiet. Det udvikler sig til en meget lærerig dag, men næppe i det format forældre og lærere ville ønske.

41 sider

 

Frej og den dødlevende ål

Frej har 18 guppyer i sit akvarium, men efter at han og Jens har gjort det rent, ser det ud til, at guppyerne er døde. Det er ikke så godt, og de to går på jagt efter nogle nye guppyer, så forældrene ikke opdager noget. Der er ikke meget guppysalg i byen, men der er en fiskehandler der har levende hummere og ål, og så må man jo klare sig, som man bedst kan. Det viser sig, at akvarier ikke er gode til at holde ål, og at Frejs mor kan skrige rigtigt  højt.

39 sider

Kåre Bluitgen

Illustreret af Thorbjørn Petersen

Vild Maskine

Udgivet: 2019

Birte Strandby