Den dramatiske beretning om de sidste uger af Weimarrepublikkens liv. Tyskland er helt nede november 1932. Der er mere end fem millioner arbejdsløse og tallet stiger uge for uge. Økonomien er i ruiner, der er gadekampe mellem højreradikale og venstreekstremister, og de velbjærgede frygter for en borgerkrig.

Kommunisterne har ca. seks millioner vælgere bag sig, nationalsocialisterne ca. 1,2 millioner. Rigskansler Franz von Papen er klar til at gøre Hitler til vicekansler, hvis det vil konsolidere hans egen magt, men Hitler afslår. Det udvikler sig til en kamp mellem von Papen og Kurt von Schleicher

Hitler har været leder af nazistpartiet i mange år, og de udenlandske journalister står i kø for at komme til at interviewe ham. Amerikanske Dorothy Thompson der tror, at hun skal møde Tysklands kommende diktator, skuffes og beskriver ham som følger:

Han er usammenhængende og vidtløftig, uligevægtig og usikker.

Desværre er Thompsons bedømmelse ikke nok til at holde ham fra magten, og resultatet kender vi, selvom historien om magtkampene og aflivningen af demokratiet måtte være ny.

Beretningen er holdt i nutid, der er hurtige sceneskift. Bogen er inspireret af House of Cards, men ifølge forfatterne er Weimarrepublikkens nederlag og slutningen på demokratiet langt mere kynisk.

Samtidigt med den politiske udvikling, de kommunistiske demonstrationer og Hindenburgs overvejelser følger vi også amerikaneren Abraham Plotkin, der har skrevet An American in Hitler’s Berlin fra 1933. Plotkin ankommer til Berlin for at vejre stemningen. Det er ikke muligt at få et bad, han skal betale ekstra for varme, ingen restaurant stiller smør frem, og byen flyder over af prostituerede der prøver at skaffe en levevej.

Samlet får vi en præcis og dramatisk beretning funderet på grundig research og Plotkins billede af det hårdt ramte Berlin, og det er en fantastisk måde at få historien fortalt.

Banemændene

Weimarrepublikkens sidste vinter

Rüdiger Barth og Hauke Friederichs

Oversat af Lasse Rask Hoff

410 sider

Gyldendal

Udgivet: 15.01.2020

Birte Strandby