Samson lever, Ella er død. Alligevel får de kontakt, for Ella er den type spøgelse, der ikke kan komme videre, før hun har fundet ud af, hvem der har dræbt hende. Hvem af hendes fire bedste venner har skubbet hende ned ad trappen?

Samson er nørd, og hans familie er lige flyttet ind i huset med den uhyggelige historie. Det varer lidt, før Samson opdager, at Ella er et spøgelse, men hun kan et trick med at gå gennem ting, der virker meget overbevisende. Kort efter deres møde skal Samson begynde i den skole, hvor Ella gik og hvor hendes venner stadigt går. Skønt de ifølge Samson selv er ’out of his league’ bliver han alligevel en af vennerne, der faktisk alle fire er meget sympatiske. Det er vanskeligt at forestille sig, at en af dem er morder. Opklaringen bliver selvsagt farligere end forventet – for Samson, og mere end een ugerning ser dagens lys.

Romanen har som Canterville sine pudsige indfald og lyspunkter, og der er også en fin spændingskurve. Samson og Ella er skiftevis jeg-fortællere i kapitlerne. Det giver udmærket afveksling, men der er ikke meget spræl i dialogerne, og handlingen er periodisk lidt træg.

Historien om den døde, der hænger fast i et efterliv, indtil afklaring har fundet sted er langt fra ny. Det er grundfortællingen i romanserien Beautiful Dead fra 2008-2009, ligesom det er essensen i Oscar Wildes Canterville-spøgelset fra 1891. Og så er det i øvrigt en overlevering fra senmiddelalderen, hvor man opererede med skærsild og Dantes Helvede. Hamlets far er en af de mere kendte gengangere.

Pernille Eybye
For foden af trappen
284 sider
Tellerup
Udgivet: November 2010
Birte Strandby