Chick lit-dronningen Jennifer Weiner er på banen med romanen ”Elsker, elsker ikke”. Den amerikanske forfatter har en stribe bestsellerromaner bag sig. Men hun huskes nok bedst for en af sine tidlige udgivelser:  ”I dine sko”, der blev filmatiseret med Cameron Diaz i hovedrollen. Den handler om to søstre, der er to diametrale modsætninger.

I “Elsker, elsker ikke” trækker Jennifer Weiner også linjerne skrapt op. De to hovedkarakterer er vidt forskellige. Rachel Blum er en hvid jødisk pige af et velhavende forældrepar og vokser op i en kernefamilie i Florida. Andy Landis er søn af en enlig hvid mor fra et fattigt område i Philadelphia. Faren, der er sort, har han aldrig set. De to mødes tilfældigt på et hospital, hvor Rachel er indlagt i forbindelse med sin hjertesygdom, der kræver utallige indlæggelser i barn- og ungdommen. Andy dukker op på skadestuen da han er kommet til skade ved et fald.

Bogen starter med en prolog. Derfra tager den sin egentlige begyndelse i barndommen på hospitalet, hvor de to børn krydser hinandens spor for første gang. De regner ikke med at se hinanden igen, men efterhånden som årerne går mødes de atter igen. Nu er spørgsmålet om de vil gribe chancen.

“Elsker, elsker ikke” udspiller sig over tre årtier, hvor Andy og Rachel får muligheden for at møde hinanden ad flere omgange. Men samtidig får vi indblik i deres tilværelsen gennem nedslag på minder og hændelser, der har formet deres liv. Fortællingen ”hopper” på kryds og tværs i årstal.

Romanen er – som forventet – rørende, (sukker-)sød og hjertevarm. Det lykkes Jennifer Weiner at balancere det forudsigelige og floskelagtige med en god portion overraskelser. Vores karakterer er heldigvis ikke så endimensionelle, som man ofte oplever i denne genre. Men ”Elsker, elsker ikke” er, som titlen antyder, lig med letlæselige sommerunderholdning mere end egentlig stof til eftertanke. Dertil er og bliver den for banal om end Jennifer Weiner forsøger at indflette nogle pointer om klasseskel, fattigdom, identitet, samfundsforhold etc.

Som forfatter kan Jennifer Weiner sin håndværk. Kærlighedsromanen har så afgjort potentiale at blive et drama på det store lærred! Hun spiller på de helt store følelser; kærlighed, krise, håb, glæde og sorg etc. Dét gør, at fortællingen alt i alt bliver til en velskreven page turner.

Elsker, elsker ikke

Forfatter: Jennifer Weiner

Oversættelse: Poul Henrik Westh

Forlag: Turbulenz

384 sider.  Hardback.

Udgivelsesdato: 10. 6. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg