Den anerkendte belgiske forfatter og illustrator Peter Goes er uddannet på Royal Academy of Fine Arts (KASK) i Ghent. Han har skrevet, tegnet og stået for den grafiske formgivning af bogen ”Floder. En verdensomsejling”. På dansk er han tidligere udkommet med den formidable ”Tidslinjen – verdenshistorien i én lang tegning”, der fik mig til at misunde ungerne. Siden fulgte den flotte og finurlige ”Find med Finn”, der er en søg og find- bog til familiens mindste medlemmer.

”Floder. En verdensomsejling” er en stor og smuk introduktion til verdens mange floder. Peter Groes tager læseren med rundt til alle verdens kontinenter og dykker ned i de mange floder, der bugter sig gennem landskaberne. Floderne spiller nemlig en ganske betydningsfuld rolle for de mennesker, der bor omkring dem. Sådan er det nu og sådan har det været til alle tider.

Peter Groes viser og fortæller i bogen om de mange forskellige facetter af livet ved floderne og den betydning, floderne har. Det gør han i form af små men velvalgte fakta. Bogen rummer oceaner af viden om floderne – fortalt i både ord og tegninger. Det er et storslået grafisk mesterværk, der rummer et mylder af detaljer, som gør det sjovt og spændende at gå på opdagelse i gang på gang.

Goes univers som altid grafisk, detaljerigt og eventyrligt. Det er en farverig bog, som i begyndelsen kræver tilvænning for at kunne afkode landegrænser og floder. Læseren vil opleve, at de små tekster bugter sig imellem hinanden. Det er en bog, der kræver koncentration og fordybelse. Desværre er teksten en kende lille. Sammenholdt med de ret mørke farver, der indimellem bliver anvendt som kontrast, bliver det derfor vanskeligt at se uden at læselampen.

Den voksne læser må belave sig på at blive stillet et væld af opfølgende spørgsmål, som man ikke nødvendigvis kan svare på. Dertil er bogens informationer al for mange, fragmentariske og righoldige. Det faglige niveau er højt. Bogen henvender sig til de større børn. Forældrene skal også være nysgerrige og interesserede da bogen inviterer til dialog. De opfølgende spørgsmål er ikke ligetil at svare på. Opfat det ikke som et problem. Se det som en invitation til, at I kan undersøge udvalgte emner i dybden og tage en ekstra tur på biblioteket.

Bogen er i stort format med hardcover. ”Floder. En verdensomsejling” er en uhyre fin visuel oplevelse og en helt igennem indbydende billedbog, der fra start til slut byder på spændende fakta om verdens floder. Her er massevis af viden til både barn og voksen om lande, kulturer og traditioner, natur, grænser, havne, dyreliv, opdagelsesrejsende, historie, samfundsforhold, bygningsværker og meget, meget mere. Indimellem er man næsten ved at drukne i denne myriade af fakta om floder. Men hop alligevel ombord på Peter Groes skib og sejle med på denne flotte og fascinerende verdensomsejling langs verdens floder.

Floder. En verdensomsejling

Forfatter: Peter Goes

Oversættelse: Naja Møllmann-Ibsen

Forlag: Forlaget Forlæns

74 sider. Hardback

Udgivelsesdato: 26. 4. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg