Thriller

En teenager fra den lokale high school bliver dræbt. Det sender byens forældre i affekt, og snakken går om Columbine High og sikkerhed på skolen.

Andy er statsadvokat og undersøgelsesleder i den pågældende sag og sammen med hustruen Laurie er han forældre til 14-årige Jacob, der har gået i klasse med den dræbte.

Andy og en kollega fra politiet begynder at afhøre afdødes klassekammerater, og pludselig står Andy overfor det forfærdelige faktum, at hans egen søn kan sigtes for mordet. Følgerne er mangfoldige også for hans ægteskab og for hans stilling. Han fratages selvsagt sagen, og Jacob undersøges af en psykolog, der kommer frem til flere sandsynlige diagnoser gående på tilknytningsforstyrrelse og følelsesmæssig umodenhed. Samtidigt må Andy overfor sin kone indrømme, at hans far og farfar var voldelige mennesker, og at hans far ikke som tidligere påstået er ukendt, men at han sidder fængslet for livstid.

Thrilleren er eminent opbygget, og Andy får ironisk og med overblik formidlet sin holdning til det retsystem han har arbejdet for i mange år med flere klartskuende pointer om fænomenet nævningedomstol, hvor sandheden ligefrem kommer til afstemning. Desuden gengives forældrenes vanskeligheder og den hårdt plagede forældresamvittighed overbevisende: Hvad gør man, hvis ens barn er morder og hvordan kan  man vide så lidt om det barn man har kendt i 14 år? Ydermere inddrages diskussioner og information om genetikkens nye genveje: Kan et anlæg for vold – her kaldet MAOA Knockout – nedarves? Romanens harmoniske struktur understøttes af udskrift fra en retsprotokol, hvor Andy selv er i vidneskranken, og læseren beredes ikke bare et enkelt chok men en hel stribe af overraskelser, hvoraf enkelte er vidunderligt raffinerede og nogle blot tragiske.

Problematikken med de ansvarsfulde forældres muligvis kriminelle barn blev ligeledes smukt behandlet af Marilene Clément i 1976 med Le vent sur la maison.

William Landay

Oversat af Anne Mette Poulsen

450 sider

Jentas

Udgivet: 23.03.2012