Hvad er big bang og livets oprindelse? Det er meget store spørgsmål – ikke mindst når man er barn. Biolog, forsker og tv- og radiovært Johan Olsen – blandt andet kendt fra serien ”Store danske videnskabsfolk” på DR2 – har i samarbejde med Julie Bang og forfatter Benni Bødker skabt ”Den største historie”. Det er en såkaldt visuelt fortalt faktafortælling for større børn. Den deler samtidig genretræk med graphic novels, da læseren gennem mødet med pigen Ava, der er nabo til Johan Olsen, stiller spørgsmål om universet og om at være menneske. 

I forbindelse med udgivelsen udkommer ”Den største historie” også som podcastserie. Du kan gratis finde den dér, hvor du lytter til dine podcast. Det er yderst anbefalelsesværdigt. Den læner sig tæt op ad bogen, men det er alligevel to forskellige ting, der komplementerer hinanden fortrinligt. Podcastudgivelsen er også skrevet og produceret af Julie Bang for Monomono og distribueres af Third Ear. Den fortælles – ligesom bogens dialog – skiftevis af Johan Olsen og 13-årige Kamille Winsløv Wied, der således har rollen som bogens 11- årige Ava. Der er gjort enormt meget ud af et spændende lydbillede, der – som en art radiomontage – fænger og understøtter fortællingen på bedste vis. 

I bogform er det derimod tegner Ina Korneliussen, der bidrager til, at fortællingen træder tydeligt frem. Hendes herlige illustrationer er blikfang, men er samtidig også pædagogiske og forklarende. Det er let at afkode og navigere i trods emnets kompleksitet. 

I ”Den største historie” stiller Ava de allerstørste spørgsmål, som et videbegærligt barn overhovedet kan udtrykke. Hun mødes med respekt og tillid af sin nabo Johan Bang. Han sidder ikke alene inde med svar og viden, som de færreste voksne ejer. Han har også ord og begreber til at formidle det i børnehøjde.  De to mødes ad flere omgang til gode snakke om universet og menneskets tilblivelse. Det føles som at blive taget i hånden på naturhistorisk museum, og få forklaret alting tålmodigt af verdens sødeste og sjoveste onkel. 

Bogen rummer følgende kapitler: 

  • Fra ingenting til frikadeller
  • En ædedolk af en stjerne
  • En Jord at stå på – måske 
  • Livet 
  • Flere celler 
  • Rigtige (farlige) dyr
  • Livet går på land 
  • Urpattedyr 
  • Et lille dyr blandt giganter 
  • Pattedyrenes verden

Med sikker hånd har teamet bag bogen fået skabt en fantastisk flot og fængende faktafortælling. Humoren er et af virkemidlerne, hvormed det vanskelige gøres mere jordnært. Sproget er et fint miks af hverdagsdansk og få fagtermer. Jeg finder det velvalgt, at man har bevaret de præcise betegnelser for perioder og skabninger, skønt der er tale om latinske ord. Det virker heldigvis ikke som en for stor mundfuld. Bogen efterlader det indtryk, at vi skal have tillid til børn. De forstår mere end vi tror. 

I ”Den største historie” tager Ava og Johan på en form for fantasirejse. De udforsker b.la. universet og planeten Jorden. Det er hyggeligt og fascinerende at følge. Ava stiller mange (gammel-)kloge spørgsmål undervejs. Hun spørger b.la. om, hvordan videnskaben kommer frem til svarene. Johan forklarer tålmodigt og med mange jordnære eksempler, der ofte er relateret til hverdagslivet. 

Det er er en vellykket fortælling. ”Den største historie” giver næring til fascinationen ved naturvidenskaben. Johan Olsen er en god ambassadør for dét. Bog og podcast byder begge på en stor oplevelse og megen læring såvel som underholdning. Det gælder både børn, men så sandelig også voksne.  

Links:

Den største historie har også sin egen hjemmeside.

Bog, podcast og hjemmeside er blevet realiseret med midler fra Novo Nordisk Fonden. 

Den største historie 

Forfattere: Julie Bang og Johan Olsen i samarbejde med Benni Bødker 

Illustrator: Ina Korneliussen 

Forlag:  Politikens Forlag

216 sider. Hardback. Illustreret. 

Udgivelsesdato: Den 2. november 2023 

Anmelder: Nønne Lønne Votborg