At få sit barn til at sove om aftenen kan være lidt af et forhindringsløb. Der kan være masser af grunde til, at barnet ikke selv synes, at det er klar til at sove. I Drømmejunglen er der seks dyrebørn der heller ikke kan sove – af forskellige årsager. Bladskærermyren Bolette føler sig lille og forsvarsløs, jaguaren Janus har vokseværk, og papegøjen Petra har bare alt for meget energi til at lægge sig ned og sove.

Drømmejunglen skal læses højt, der er sat prikker, når der skal være pauser, og der er nogle råd om blandt andet stemmeføring, og andre om vaner ved putning: rolige aktiviteter og ingen skærme en time før sengetid, samme tid hver aften. Det er en god ide at læse forældrevejledningen, inden man læser højt for barnet.

Gentagelsen, som vi kender fra eventyr, er brugt med henblik på at gøre fortællingen tryg for barnet. Alle seks historier indledes på samme måde: Junglens børn er så småt faldet i søvn, men der er enkelte dyrebørn der har brug for hjælp til at falde i søvn. Papegøjen Petra der har alt for meget energi kan hjælpes med stilleleg og dybe vejrtrækninger, helt nede fra maven. Dybe vejrtrækninger og lidt magi hjælper på de fleste former for uro, og dyrebørnene ender med at sove roligt.

Oplæseren kan også føle sig ret afslappet efter læsningen, og man har en klar fornemmelse af, at læsningen virker efter hensigten.

Billedsiden er fin. Der er illustrationer på alle opslag, baggrundene er lysegrønne og mørkegrønne  – vi er jo i junglen – og de søvnige eller sovende dyrebørn kan se på bløde, varme billeder.

Ideen med bøger der skal hjælpe børn med at falde i søvn kender vi også fra Kaninen der så gerne ville sove og fra Natbjørnen Tjugga der anvender mindfulness for at få de små til at lukke øjnene.

Der er en app til Drømmejunglen.

Drømmejunglen

Godnathistorier baseret på beroligende hypnoseteknikker

Anna Knakkergaard

Illustreret af Julie Dam

80 sider

Forlaget Jungledrømme

Udgivet: 15.04.2021

Birte Strandby