Hygge er at parkere prærievognene i rundkreds om bålet.

Meik Wiking er CEO for Institut for Lykkeforskning og har blandt andet skrevet Den lille bog om lykke og Kunsten at skabe minder.

I ‘Mit hyggelige hjem’ handler det om at finde hyggen – og lykken – i sit hjem, i sit nærområde. Wiking indleder med at tage fat i de danske værdier, der udover  lighed for loven, tillid, foreningsliv også omfatter begrebet hygge. Hygge kan være mange ting, men hænger i stort omfang sammen med ens hjem, men hyggen er også vigtig i andre sammenhænge. Eksempelvis foretrækker vi naturligt lys fremfor kunstigt lys, en arbejdsplads med et vindue, og gerne med en udsigt til træer.

Når det kommer til indretning af hjemmet, er der en række grundlæggende faktorer der afgør niveauet af hygge. Luftkvaliteten skal være i orden, temperaturen skal være i orden, der skal være plads nok – selvom mange mennesker har det fint med beskedne pladsforhold. Pladsen kan man gøre noget ved: man kan vælge møbler der står i forhold til rummets størrelse, måske kan nogle møbler have flere funktioner, kan pladsen udnyttes i højden, og vil skydedøre være en mulighed? Et andet aspekt af samme problematik kan være at undlade at købe ting, man ikke behøver. Ifølge Wiking burde der være advarselsmærkater på flere varer, såsom: denne ting ‘Gør dig garanteret IKKE lykkelig’.

Opsangen mod overforbruget er så intens, at Wiking konkluderer, at ‘ hygge handler om – at leve det gode liv på et stramt budget. Det er nydelsen af de enkle glæder’.

En del af informationen har man sandsynligvis mødt tidligere: lysets betydning for velvære, Maslows behovspyramide og behovet for at kunne se og være i naturen. Med det sidstnævnte lander vi i bymiljøet. For hvordan kan man udvikle byerne, så de også bliver hyggelige for borgerne? Her nævnes, at London har 16,8 % grønne områder og otte millioner træer, og for tiden arbejdes der i England på at gøre andre byer grønnere, sundere og vildere. I slutningen af bogen kommer vi også ind på madspild og behovet for at reducere det. 

Konkluderende får vi en ret bred fortolkning af ordet hygge, men vi kommer naturligvis ikke uden om, at vi nærmer os hygge – og lykke – bedre, hvis naturen er inden for rækkevidde, og nærområdet rart at opholde sig i.

Her er masser af ideer, og der er mange fotografier. Om de alle har det fælles motiv – hygge – kan man måske diskutere. Et klinisk spisested uden noget på væggene, emmer vel ikke ligefrem af hygge. Til gengæld er en sovende kat fint foreneligt med begrebet

Det er en flot bog, der vil hygge på kaffebordet.

Mit hyggelige hjem

Sådan gør du dit hjem til et hyggeligt helle

Meik Wiking

Oversat af Gitte Sloth Poulsen og Pia Sloth Poulsen

271 sider

Turbine

Udgivet: 2023

Birte Strandby