Mange kender nok Meik Wiking som stifter og direktør for Institut for Lykkeforskning. Han er forfatter til bestsellerne “Den lille bog om hygge” og “Den lille bog om lykke”. Nu er han atter klar til at sætte fokus på de væsentlige ting i tilværelsen. Det gør han i ”Kunsten at skabe minder”.

Minder er en vigtig del af vores identitet og de påvirker vores videre liv. De præger vores humør og er på mange måder vigtige i forhold til de drømme, som vi gør os om fremtiden og vores tilværelse.

Meik Wiking har valgt at undersøge mindernes funktion og værdi. Bogen indeholder faglige beskrivelser med letforståelige teoretiske cases, forsøg og introduktion til forskere. Det er i rigt mål suppleret af velvalgte illustrationer. Forfatteren er god til at anskueliggøre tingene med konkrete eksempler fra sit eget liv. Det gør teorien let og ligetil, men man mærker også at bogen er skrevet med et glimt i øjet og et ønske om, at læseren både bliver klogere men også føler sig underholdt undervejs. Det lykkes til fulde.

Bogens andet hovedelement er de værktøjer og tips til, hvordan lykkelige minder kan skabes i læserens eget liv. Gode minder handler i vid udstrækning om førstegangsoplevelser, men der er – heldigvis – mange andre former for dejlige stunder der kan blive til minder. Meik Wiking gennemgår en lang række forskellige former for situationer, der kan blive til oplevelser, som sætter sig varige spor. Læseren erfarer fx at minder i vid udstrækning er knyttet til sanseapparatet, men vi kommer også rundt om milepæle, kontekstudløsere og meget andet.

Det er en velskreven og vedkommende bog om psykologi, livsglæde, lykke, relationer og sociologi etc. Den sætter nogle tanker i gang om hvad, der giver lykkefølelse og skubber til læserens mod. Meik Wiking – og den teori han læner sig op ad – er nemlig en fortaler for, at vi skal ud af komfortzonen for at erhverve os de unikke oplevelser, som kan sættes ind på kontoen med skønne minder. 

I bogens allersidste del har Meik Wiking lavet en inspirationsguide til dit næste år. Her er tips til, hvordan du måned for måned kan arbejde med at skabe minder. Det handler om alt fra at tage på Apollo-picnic (hvor der er fokus på nye smagsoplevelser), være opmærksom på lykken, se din frygt i øjnene til at være opmærksom på lykken. Jeg savner, at dette kapitel i større grad er koblet direkte op på de foregående kapitler.

”Kunsten at skabe minder” er formidlet med stor entusiasme og faglighed. Dens ærinde er yderst prisværdigt, og det er svært ikke at blive inspireret af Meik Wiking. Men jeg stiller et lille spørgsmålstegn ved at omsætte de gode værktøjer til et mindeværdigt år, som det er tilfældet her. Samtidig tror jeg, at en del læsere vil have svært ved at spejle sig i mange af forfatterens egne oplevelser og erfaringer. Det er jo de færreste, der rejser verden rundt, har arbejdet i et ministerium og går til celebre fester. Når det er sagt, så er ”Kunsten at skabe minder” en klog lille selvhjælpsbog med tyngde og mening.

Kunsten at skabe minder

Forfatter: Meik Wiking

Oversættelse: Gitte Sloth Poulsen, Pia Sloth Poulsen

Forlag: TURBINE

288 sider. Hæftet. Illustreret.

Udgivelsesdato: 19. 9. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg