Tilstedeværelse er magt. Det kunne Ronald Reagan tilslutte sig. Hans popularitet skyldtes næppe hans politiske ageren, men derimod det faktum, at han blandt andet via programmet Good Morning America blev den præsident, de amerikanske borgere fik mest kendskab til.

For Trump er genkendelsen 100 %, han skaber nye seerrekorder hver dag. Millioner af seere, der ikke ellers fulgte med i valgkampen, begyndte pludseligt at vise interesse. Opmærksomhed, opmærksomhed, opmærksomhed synes at være sloganet, og det har givet pote. Selvom reklamebranchen for længe siden er holdt op med at banke mantraer ind i hovederne på os, så virker det åbenbart stadigt, for der er ikke grænser for, hvilke gale budskaber Trump bruger for at få opmærksomhed – fra udtalelser om Angelina Jolies udseende til muren mod Mexico: hvad er en nation uden grænser?

Silvio Berlusconi er angiveligt Trumps forbillede, og det kan jo være skræmmende nok, men ifølge kilder ligner de to magthavere hinanden på deres anvendelse af provokerende udtalelser, der fungerer som en afledningsmanøvre fra det faktum, at der ikke er en politisk plan for fremtiden. Center for Vild Analyse kalder denne nye fascisme for Fuckface von Clownstick, og den adskiller sig fra den mere traditionelle udgave derved, at den ikke ledes af en stærk mand men af en klovn. Logisk ifølge udlægningen fra Center for Vild Analyse: Magten har altid været bange for klovnene, men nu er klovnene en del af magten, og politik er inddragende totalteater.

Den store joker har interessante iagttagelser og en slags konklusion på, hvorfor Trump blev valgt på trods af de jævnt usmagelige udmeldinger:

Trump opfylder en længsel efter en bramfri, brutal og bindegal politikertype, som tør gå lodret op imod såvel de teknokratisk-pragmatiske leverbrødspolitikere som de fromme ideologer.

Eller som Trump selv siger:

Jeg kunne godt være præsidentiel, men hvis jeg var præsidentiel, ville der kun være en femtedel af jer til stede her i dag, og det ville være røvkedeligt.

Den store joker er underholdende læsning. Der er en vis underholdningsværdi i tragedier, og måske kommer der snart et nyt værk fra Zizek om venstrefløjens fallit.

Lars Trier Mogensen

Den store joker

Et politisk portræt af Donald J. Trump

168 sider

Gyldendal

Udgivet: 2016

Birte Strandby