Den danske lykkeforsker Meik Wiking blev verdenskendt over en nat, da han udgav ”Den lille bog om hygge”. Nu er han på banen med en ny bog om et nærtbeslægtet emne, nemlig lykke. Bogen ”Den lille bog om lykke” har fokus på de faktorer, der gør os lykkelige.

Hvor den første bog fokuserede på Danmark og vores opfattelse af hygge, vender Meik Wiking i denne bog blikket ud mod resten af verden for at lade sig inspirere til at finde lykke. Det er en kendsgerning at danskerne scorer ganske højt i diverse lykkeundersøgelser (fx World Happiness Report), men Meik Wiking fastslår, at noget fungerer virkelig godt i Danmark, og på andre områder er der klart plads til forbedring. Derfor giver det god mening at lade sig inspirere af andre lande.

Indledningsvis undersøger forfatteren hvad, vi forstår ved lykkebegrebet. På tværs af landegrænser er der nogle universelle faktorer, der gør sig gældende når det drejer sig om lykke. Dernæst dykker han ned i problematikken mht. at måle på en subjektiv størrelse, som lykke jo er. Hans tese er, at vi kan – og skal – måle på lykke, fordi det er vigtigt at arbejde på at forbedre befolkningens trivsel.

Meik Wiking har udpeget en række signifikante punkter, der er væsentlige at se på i forhold til lykke. Det er fællesskab, penge, sundhed, frihed, tillid og venlighed. Hvert af disse emner dykker han ned i og belyser med konkrete eksempler fra både Danmark og udlandet. Flere steder er der tips og ideer til selv at ændre på nogle ting eller gå i gang med noget nyt, der kan optimere ens trivsel og lykkefølelse.

Bogen har således en god vekselvirkning mellem teoretisk viden om forskellige sociologiske, psykologiske og samfundsvidenskabelige forhold på den ene side og konkrete eksempler på den anden side – i form af cases fra både Danmark og resten af verden samt forslag til selv at gå i gang med at optimere de områder af livet, der bidrager til lykke. Undervejs deler Meik Wiking sine egne tanker og krydrer det hele med små pudsige bemærkninger, der løfter det hele en tand. Der er langt fra de sædvanlige selvhjælpsbøger om at finde lykke og glæde. Her er fokus på empiri og fakta. Bogen er mere i familie med ”Lykke” af Christian Bjørnskov, lykkeforsker ved Aarhus Universitet.

”Den lille bog om lykke” er den oplagte mandelgavebog, værtindegave eller gave til dig selv. Det er nemlig en tankevækkende, inspirerende og lærerig bog om de værdier der præger vores liv, giver mening og lykke. Det er populærvidenskabelig litteratur der lykkes flot, fordi det er formidlet veloplagt og entusiastisk. Efter endt læsning påskønner man endnu mere vores velfærdsmodel og ved, at der fx er uhyre god grund til at passe på fællesskaberne, tilliden til omgivelserne og sin egen sundhed.

Den lille bog om lykke

Forfatter: Meik Wiking

Forlag: TURBINE

280 sider, hæftet.

Udgivelsesdato: 10-11-2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg