Forfatter Marie Duedahl har skrevet en række bøger til begynderlæserne. Serien hedder Lyn og er inddelt efter sværhedsgrader. Lyn 1 indeholder max. 100 ord, er på max. 16 sider og har et lixtal på 7. Lyn 2 indeholder max. 250 ord og har et lixtal på 7, og Lyn 3 har op til 380 ord, max. 32 sider og et lixtal på 8. Bøgerne er velegnede til 0., 1. og 2. klasse.

Teksten fylder dermed ikke meget i de gennemillustrerede bøger. Til gengæld har illustratorerne benyttet lejligheden til at fortælle historien farverigt, detaljeret og med en betydelig humor. Handlingen er beskeden men ret underholdende.

 

Lyn 1 – bøgerne:

Vega er væk

Illustreret af Gunhild Rød

15 sider

Vegas mor er slem til at sætte Vega til at rydde op. Vega bliver sur og beslutter sig for at blive væk. Det lykkes næsten, men så møder hun to flinke politibetjente, der fragter hende tilbage til hendes hjem. Desværre har mor overhovedet ikke opdaget, at Vega var væk, så Vega beslutter at gøre det en gang til.

 

Kai ser en kat. SPLAT!

Illustreret af Kenneth Hegelund

13 sider

Denne bog har en brutal humor. Kais nabo er stor og ondsindet, og hans kat er lige så led og går til angreb på Kai. Kai bliver bange, og historien ender galt – for katten.

 

Oluf er væk i Ikea

Illustreret af Anne Pedersen

11 sider

Oluf er med forældrene på indkøb i Ikea. Det er pænt kedeligt, men Oluf finder et sted at tage en lur. Forældrene tror han er blevet væk, og går i panik, og alle leder efter Oluf. Oluf vågner op, lige før forældrene bryder helt sammen.

 

Ali ser ild

Illustreret af Christian Guldager

11 sider

Ali opdager, at Bos hus brænder. Han skynder sig at ringe 112. Bo bliver reddet, og Ali får en belønning, så han kan købe is til hele sin familie.

 

Ali i en ufo

Illustreret af Christian Guldager

15 sider

Ali bliver inviteret på tur i en ufo en mørk nat. Det bliver en ret fantastisk tur, og Ali får en gul sten af marsmanden, da han hopper ud af ufoen igen. Alis mor siger, at det er en drøm, men stenen har Ali stadigvæk.

 

Bo ser en boa

Illustreret af Kenneth Hegelund

11 sider

Bo opdager en boa i sin have. Det er Pers boa, og Per kommer og henter den. Som minde om episoden får Bo et foto, hvor han selv holder boaen, og hvor hans far løber hylende væk.

 

Lyn 2

Ask får en ven

Illustreret af Gunhild Rød

15 sider

Ask bliver mobbet af to store drenge. De lukker ham inde i hans skab på skolen. Men så får Ask en usynlig veninde, og hun kan nok hjælpe med at få styr på de to store drenge.

 

Lyn 3

Gæt et dyr, Noa

Illustreret af Christian Guldager

19 sider

Noa følger nogle mærkelige spor. Er det ulve eller grise, er det en puma eller en hund? Det særeste spor er dog det sidste, der tilhører et ganske særligt dyr.

Birte Strandby