Elizabeth Noble står her for let underholdning – i modsætning til hendes forrige roman Læsekredsen. Ganske vist skal karaktererne gennem en del vanskeligheder, men så ender det også godt. Hvis man blander Joanna Trollope med Anne Tyler i forholdet 5/4 og tilsætter en anelse Helen Fielding, så det ikke bliver alt for socialrealistisk, så har man Nobles nemme og hurtigt læste roman med de sympatiske aktører.

De tre voksne søstre, Jennifer, Lisa, Amanda, og den kun femtenårige Hannah mister deres mor til kræften. Det er ualmindeligt brutalt, fordi de alle har betragtet hende som en klippe i tilværelsen. Moren har skrevet et brev til hver af dem og en dagbog i håb om at kunne give dem lidt mere bagage med i livet (så meget bagage som Heathrow på en feriedag). Men for en af døtrene bliver brevet et chok og anledningen til spørgsmål, der ikke længere kan besvares. Samtidigt går alle fire søstre såvel som den efterladte ægtefælle i krisetilstand: Samtlige forhold tages op til revision, og det kan de ikke alle holde til.

Dialogerne er lette, personerne sympatiske og velformulerede, men ikke helt autentiske, især er Ed og hans familie i den grad harmonisk og idyllen så kvælende, at man undrer sig over, at hans forhold til Amanda overhovedet kan fungere. Faktisk er alle de herrer partnere mistænkeligt perfekte, selv om det flere gange i romanen understreges, at det perfekte menneske ikke eksisterer.

Det interessante dilemma: Hvad gør man, når en af tilværelsens støttepiller forsvinder, behandles også i blandt andet Brunstkalenderen (bogvægten.dk) fra en mere sandsynlig og hverdagsagtig vinkel
Elizabeth Noble

Oversat af Nanna Birch
390 sider
NB Books
Udgivet: 15.04.2010

Birte Strandby