… for YouTube er set i det nuværende perspektiv et kasino så kyklopisk, at det får selv Caesars Palace til at ligne en spejderhytte.

Vincent F. Hendricks er atter ude med riven efter vores allesammens alfons: ejerne af opmærksomheden, her stærkt repræsenteret af Google, YouTube, Facebook, Amazon. Som Hendricks tidligere har skrevet i Spræng boblen og Fake News: Hvis vi ikke betaler for en tjeneste, så er det os er er produktet. Der er ingen gratis buffet på nettet.

Der er flere grunde til bekymring, når vi sidder i hver sin lille boble eller selvskabte ekkokamre og bliver fodret med mere af det vi liker og kommenterer: Den fælles viden reduceres, og uden den påvirkes vores samarbejde, vores koordination og forudsætningen for et robust demokrati. Hendricks pointe er, at mennesket som produkt ikke er autonomt.

En anden grund til bekymring er begrebet influencers, mennesker – ofte sangere – med rigtigt mange følgere. Det er ikke problematisk, at en otteårig YouTube-anmelder af legetøj tjener 22 millioner dollars på et år, men at han samtidigt påvirker ca. 18 millioner følgere, er nok noget man bør frygte. De fleste af de 18 millioner er børn og unge, en sårbar gruppe fra en art der gerne vil høre til, også selvom det betyder, at man er medløber, lemming eller bare ikke synes, at det gør så meget, at man undertrykker det man selv mener.

Hendricks har ikke ændret holdning, men ser i Vend verden også på hvordan vores demokrati bliver påvirket, hvis vi giver afkald på ansvar og myndighed og i stedet sætter ind med gruppetænkning, tribalisme og lemmingeffekt. Den positive nyhed er, at antallet af danskere der får deres nyheder fra de sociale meder er faldende – pt. ca. 46 %.

Løsningen på tidens mange kriser – Facebook-brugeren som vare, demokratiet, autonomien og hermed også FNs verdensmål og klimakrisen – er som Hendricks beskriver i kapitlet Det monumentale ansvar, at vi gør os bevidste om, at vi har et ansvar. Hundelufteren bliver brugt som eksempel. Det er næsten betydningsløst, om den enkelte hundeejer samler op efter sin hund, men det er væsentligt, at alle hundeejere gør det. Det samme kan man sige om klima og miljø. Hvad den enkelte gør, fylder forsvindende lidt, men det er vigtigt, at vi alle reducerer vores klimaaftryk.

Udover væsentlige og meget relevante budskaber får vi også en matematisk formel for pluralistisk ignorance samt væsentlige tip til, hvordan man manipulerer sine studerende. Vend verden er en mere personlig beretning end Hendricks foregående værker, og det gør lidt ekstra for underholdningsværdien og tilgængeligheden.

En hel stribe af forfattere har berørt lignende problematikker: Imran Rashid der blandt andet i Sunde vaner – skabt med vilje tager fat i den tiltagende brug af elektronik og de sociale mediers tiltrækningskraft, Tribaliseringen af Europa af Marlene Wind, Sæt strøm til demokratiet, Dannelse til demokrati, Demokratiets vilkår og mange flere.

Vend verden

Genvind autonomien i en digital tidsalder

Vincent F. Hendricks

216 sider

Politikens Forlag

Udgivet: 02.04.2020

Birte Strandby