En anderledes krimi

En femårig pige forsvinder, sandsynligvis er hun blevet bortført. I Margots øjne ligner det en hændelse fra hendes barndom: hendes seksårige veninde, January, forsvandt fra sit hjem og blev siden fundet dræbt. Morderen blev aldrig fundet, og Margots teori er, at der kan være en forbindelse mellem bortførelserne.

Margot er journalist og i gang med at skrive en artikel om sagen. Hun er flyttet tilbage til hjembyen for at tage sig af sin onkel, der har mistet sin kone og i øvrigt lider af demens. 

Krimien foregår i den lille by Wakarusa i Indiana. Tidligere hed byen Salem, men for ikke at blive forvekslet med byen med heksejagterne, omdøbte man den. Det er ikke ensbetydende med, at heksejagt ikke eksisterer. Tværtimod kan de våbenbesiddende, kristne, hvide mennesker i byen være ret hårde i deres fordømmelse af dem der måtte træde ved siden af.

I første omgang lykkes det ikke Margot at skrive en god artikel, og hun bliver fyret fra sin avis, men fortsætter ihærdigt med at lokalisere og udspørge alle dem der forventes at vide noget om hendes veninde fra dengang. Hun taler endda med pigens far. Moren har begået selvmord, og Januarys bror er flyttet fra byen for længe siden. Margot får sære beskeder om, at hun er i fare, og at hun skal holde sig væk. Det gør hun naturligvis ikke, og hendes omhyggelige undersøgelser bringer hende stadigt tættere på gådens løsning.

Udover Margot følger vi også synsvinklen fra Januarys mor 25 år tidligere. Hun beskriver et liv med misforståelser og chokerende hemmeligheder der vender op og ned på læserens forventninger. Selv for hardcore krimilæsere vil slutningen være en overraskelse.

Iscenesættelse og plot er over al måde interessant, mens Margots uendeligt grundige arbejde og lige så omhyggelige overvejelser om samtlige aspekter i den daglige tilværelse trækker krimien i langdrag. Det er en ok krimi, men den kunne godt have været kortere.

Kun gode folk

Ashley Flowers

Oversat af Jacob Giese

248 sider

memoris

Udgivet: Maj 2024

Birte Strandby