Norske Karin Fossum er i fin form i første bind af en nye serie med en ny opdager. Hun lægger ud med Natteløberen, hvor den nye politiinspektør i Søndre Politidistrikt, Eddie Feber, skal opklare en række indbrud hos ældre – og det skal helst ske inden nogen dør.

Feber udmærker sig blandt andet ved et godt humør, analytiske evner og så er han iøvrigt far til otte børn, syv drenge og en pige. Hele flokken er der systematisk styr på, og en pinlig orden hersker i det store hus. Det rummer  tillige en kriminalromanforfatter, der er hustru og mor til flokken. Nu er det ikke, fordi vi hører mest om Feber og co.

Karin Fossum er kendt og elsket for sine kriminalromaner, der som regel ikke er fyldt af tonsvis af blod og rå og brutal vold, der leveres blot for underholdningen skyld. Hun tager derimod i høj grad det menneskelige aspekt, deres psyke, med  ind i sine romaner.

Det er den 18-årige Meidel Jonsson, Feber jager. Meidel har netop oplevet de fire bedste år af sin korte liv, da han boede hos sin farfar, Lennart, mens  faren Roger afsoner en straf for vold og mor Tanja er indlagt på et psykiatrisk hjem. Roger er rå og afstumpet og har aldrig gjort noget godt for Meidel, mens moderen bare er fraværende.

En morgen finder Meidel sin elskede farfar død i sengen. Samtidig er der kun 30 dage til, at Roger bliver løsladt og nu vil indtaget huset sammen med en flok skiderikker og bumser med primitive hjerner.

Så kan det hele også være ligemeget. Hans fremtid synes spoleret. Meidel finder en Action Army revolver kaliber .357 med tilhørende patroner i husets gemmer. Meidel, der fra fødslen er spinkel og pigeagtig, føler sig nu godt udstyret, stærk. Om dagen spiller han handicappet, er en stakkels lam fyr i kørestol. Om natten kryber han igennem åbne vinduer indtil sovende ældre. Når de vågner fyrer han pistolen af – uden at ramme. Indtil videre i hvert fald. Meidel føler sig voldsom og uovervindelig, når han mener at have ladet de gamle menneske se døden i øjnene.

Mod slutningen viser det sig, at knægten ikke er den værste forbryder og bogens allersidste sider er spænding med spænding på.

Det er sagt, at Karin Fossum er en krimiforfatter af internationalt format – samtidig med, at hun skriver skønlitteratur. Så sandt.

Natteløberen

Karin Fossum

Oversat fra norsk af Dorte Einarsson

255 sider,

udkom juni 2024

Lindhardt og Ringhof

Anmelder Bjarne Gregersen