Nå, nok om mig, hvad med dig, hvad synes du om mig?

Det er sæson for bobler – fænomener der svulmer op uden forbindelse til oprindelig værdi. Det er ikke kun i den finansielle verden, men også inden for de sociale medier, nyhederne, videnskab og politik.

Især på sociale medier kan man møde bobler opstå i tempi der giver baghjul til lysets hastighed, og det kan få seriøse konsekvenser. Et godt og skræmmende eksempel er et tweet fra 2013 der annoncerede at CEO for Deutsche Bundesbank var ved at gå af. På 25 minutter blev tweetet set mere end 250.000 gange, og efter kun 18 minutter var euroen faldet i kurs og havde mistet 0,55 procent i værdi i forhold til den amerikanske dollar. En lignende effekt havde et tweet om en bombe i Det hvide Hus.

Der findes en direkte opskrift på, hvordan en nyhed kan gå viralt, ligesom der er miljøer der er mere ‘boblevenlige’ end andre. Hendricks gennemgår betydningen af likes og delinger og hvordan phishing – fisk-efter-fjolset – virker. Ydermere introduceres det interessante begreb ‘pluralistisk ignorance’, der nærmest kan lignes ved en slags ubevidst rødgang eller lemmingeffekt, der optræder, når vi alle liker det samme statement, skønt nogen af os i virkeligheden mener noget andet.

Især de sociale medier får på hattepulden og de får også skylden for medvirken til selvmord og mobning. Samtidigt argumenterer Hendricks overbevisende for, at den ideelle bruger af de sociale medier har adskillige karakteristika fælles med den person der har en narcissistisk personlighedsforstyrrelse. I den forbindelse godtgør forfatteren, at Facebook er verdens største medievirksomhed – og ikke mindre skræmmende: de selvbestaltede skribenter arbejder uafhængigt af de etiske regler der sædvanligvis gælder for trykte medier.

Der er mange nytænkte betragtninger, og Spræng boblen er generelt en vaks og uundværlig opdatering om en uhyggeligt indflydelsesrig trend.

Under de politiske bobler nævnes det besynderligt ambivalente forhold til klima og miljø der hersker hos dagens regenter, hvoraf mange angiveligt stadigt ikke køber den efterhånden omfattende dokumentation for fossile brændstoffers betydning for den globale opvarmning. Der er flere eksempler på brug af vildledende informationer blandt politikere, og observationerne er behageligt skarpe.

Et enkelt kritikpunkt kunne gå på en bemærkning om udtrykket Facebookvenner, der ledsages af den sædvanlige kommentar om, at Facebookforbindelser ikke nødvendigvis har meget med venskaber at gøre. Det er ikke nogen nyhed, og det er heller ikke så vigtigt for os med narcissistisk personlighedsforstyrrelse.

Spræng boblen – Sådan bevarer du fornuften i en ufornuftig verden

Vincent F. Hendricks

179 sider

Gyldendal

Udgivet: 2016

Birte Strandby